Monday, 13 June 2011

Rentetan Daripada Pantang Larang Haru Biru

Terima kasih nooh buat Haru Biru rajin sungguh buat entry khas untuk aku..hahahahaha
baca entry Pantang Larang : Jangan Menyanyi Semasa Memasak Nanti dan Pantang Larang : Jangan Dok Depan Pintu

Gila lawak kalau bercerita mengenai Pantang Larang orang dulu², tempias untuk muda mudi zaman sekarang termasuk aku kalau nak tau, sampai sekarang mak aku still lagi guna pantang larang orang dulu² ye la mak aku kan orang dulu²..kahkahkah

Diantara pantang larang tu macam yang Haru Biru buat entry khas untuk aku tu la hahahha..legend kot.

Jom Selidik
  1. Jangan dok depan pintu - nanti orang datang masuk meminang patah balik
  2. Kalau nampak pelangi jangan tunjuk dengan jari - nanti jari henghot (senget)
  3. Nak masuk rumah baru, pilih tarikh awal bulan @ tengah bulan masa bulan & air tengah naik - insya'allah selamat
  4. Jangan makan menggunakan senduk - nanti mulut luas
  5. Lepas makan kena titik kan sedikit air atas pinggan - nanti mati kering
  6. Masa makan jangan ubah tempat duduk - nanti kawen banyak
  7. Jangan dok atas bantal - nanti naik bisul
Rumusan aku
  1. Bila kita dok depan pintu, nanti orang lain susah nak lalu.laluan pintu kan kecik
  2. Yang nih sumpah aku tak tau kenapa..macam takda kena mengena je kot..kahkahkah
  3. Mungkin rezeki murah, yang nih aku baru tau bulan lepas..hahaha
  4. Senduk kan orang guna ceduk nasi, nanti orang guna bekas mulut kita pulak
  5. Kalau tak titik air, bila kering susah nak cuci..
  6. Ni kes takut kang nasi berterabur merata tempat, tak larat nak menyapu huhu
  7. ish tu kan untuk letak kepala, bila letak bontot kang ada yang kentut..naya la orang lain nanti
Sebenarnya banyak lagi, tapi dah lupa..dasyatkan orang dulu² cipta pantang larang nih, tapi semua ni untuk kebaikan generasi zaman sekarang ni, cam lupa daratan..hahahha

No.2, 4, 5 & 6 aku still praktik kan..hoho cam takut pun ada..so aku follow :D tapi yang no.7 tu setiap hari aku buat, ni tabiat buruk..nak tengok tv mesti dok atas bantal.. so far..belum pernah naik bisul..nauzubillah :)

p/s : Rumusan tu idea aku semata²..jangan ikut..hahaha

4 comments:

  1. mengikut kepercayaan orang dulu2.. pelangi tu jelmaan naga.. so kalo tunjuk pelangi tu kira takut kena musibah.. tak pasal kena fire ngan naga.. hahahaha

    masuk umah awal bulan tu.. senang kira ngan tuan rumah.. kah kah kah....

    ReplyDelete
  2. @Haru Biru
    xmau la haih, kot² betul kudung jariiii...kahkahkah

    bkn laaa..awal bln bru gaji..kihkih

    ReplyDelete
  3. mana yg elok kita bleh ikut tapi yang mengarut2 tolak tepi jeklah...yg no.6 tu kalo jd btul2 org laki sure suka...hoho...nice

    BERCINTA ITU MACAM ORANG TUNGGU BAS?

    ReplyDelete
  4. @Odahone
    hehe tu la..insya'allah..thanks :)
    yer..lelaki mmg suke bebenor, amik kesempatan kan..hihi

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)