Wednesday, 27 July 2011

Kamus Utara # 1

Hari ni Cikgu nak mengajar bahasa melayu tapi dalam loghat Utara.. kahkahkah
ok...

1) Lapaq ayaq - Dahaga air
- Contoh ayat : " mak..adik lapaq ayaq.."

2) Menyorok - Sarapan
- Contoh ayat : " kami menyorok nasi lemak ja pagi ni.."

3) Roti - Biskut & Roti
- Contoh ayat : " hang ambil roti kering tu bawak mai sini.."
(Ramai yang keliru dengan penggunaan perkataan roti kalau orang luar, aku pun selalu cakap "...hah laa makan roti Tiger.." kahkahkah )

4) Moktan - Rambutan
- Contoh ayat : " adik oii..balik laaa kampung, ni moktan dok kemerah dah masak.."

5) Tebiang - Gigih
- Contoh ayat : " dah dok tau jauh tempat tu, dok tebiang p jugak buat apa..."


p/s : Cukup setakat 5 dulu nah..kita bersambung..........kahkahkah :P

12 comments:

  1. Eventhough akak org Kedah tap yg No.2 dan 5 tu not familiar at all..kah..kah

    ReplyDelete
  2. @Qaseeh Tolia
    yes kak, ni bahasa org dulu²! but i'm still using this words until skang nih..hehehe

    ReplyDelete
  3. utara oh utara

    choki pun besa dengar yang num 2 tu tapi ta reti guna .

    hehe

    :)

    ReplyDelete
  4. menyorok dgn tebiang tak pernah dgr lagi..hehe. good2 info nie..hehe

    ReplyDelete
  5. @Ini belog saya
    yg no.2 tu mmg jarang yg guna, selalunya org lama yg guna..hihi

    ReplyDelete
  6. @Aida Omar
    Jarang jugak guna yg 'menyorok' tu tp tebiang tu selalu guna..ekekke :D

    ReplyDelete
  7. betoi komen2 diats..cek pon org utara..no.2 n n0.5 xbesa dngar lgi..tape psni dah tau ^^..hee

    ReplyDelete
  8. @Amni Azmira
    ya ka..? hehe..try ckp ng mak / ayah confirm depa tau..kikiki :P

    ReplyDelete
  9. menyorok tue bukan main sembunyi2 ka?hahaha

    ReplyDelete
  10. @safiyah osman
    itu pun mmg menyorok jugak, tp yg menyorok ni lebih sinonim kpd org tua² sebagai sarapan..hihi

    ReplyDelete
  11. teringat citer my sis..kawan dy ajak,,'jom makan roti tiger' penatla dy dok pikiaq ade ke roti tiger tak penah dgr pon..roti high5 adela hehe..last2 baru kwn dy terangkan..time tu pakat gelak jela..anim dgr pon lucu:)

    ReplyDelete
  12. @hanim nabilah
    hehheee...yaa, dlu pon suria camtu jugak kwn² xfaham..ekekek

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)