Tuesday, 20 September 2011

Mari Masak : Tiramisu Kasih Sayang

Cewah, macam blogger masakan..ekekeke
Resepi punya title tak boleh blah.. sayang nak makan tu kira kasih sayang lah kannnn.. hiks =P 

Ahad lepas ada buat open house orang bujang.. tak open sangat panggil tak sampai 20 orang, hahahhaa =D
Sebelum start dah teringat nak snap gambar bagai tapi, hampeh.. tak menyempat a.k.a malas!


Ini je yang masih berbaki sebab makan secara jimat, susunan yang sangat messy biasa lah buat kerja tengah malam hehe.. tiramisu yang sangat simple dan gila kentang sedap. cewah! bukan puji diri sendiri tapi tuan empunya resepi ni yang kreatif..huhu

Bahan-bahan

200grm Cream Cheese
250ml Whipping Cream
1 biji kek span (coffee) - aku beli kat giant
1 sudu nescafe
1 cawan air panas
1/2 cawan gula halus - aku letak tak sampai separuh

Cara
  • Potong kek kepada 3 bahagian, lepas tu susun dalam bekas untuk lapisan pertama.
  • Pukul cream cheese, whipping cream dan gula sehingga kembang dan gebu
  • Bancuh nescafe dengan air panas
  • Siram 1/3 cawan nescafe ke atas kek yang telah disusun tadi
  • Sapukan 1/3 adunan cream cheese, whipping cream dan gula tadi ke atas kek
  • Ulang sampai habis (3 lapisan)
  • Permukaan atas sapu adunan tadi, supaya senang dihias sebelum dihidangkan (aku tabur sebuk coco)
  • Simpan dalam ice box, sedia untuk dimakan..huhu
 Cream cheese tergolek kat atas tu sikit akibat ketidaksabaran snap gambar sambil ngappp.. hehehe

Hari tu Puding Triffle pun ada buat tapi tak sempat snap gambar, licin.. lain menu tak nak bagitau kang ado yang kato den riak..hahahhahaha!!!

p/s : Resepi asal click pada link yer sayang intan belian

10 comments:

  1. ok! ni sumpah jeles!!! nak tiramitsu!!!! T___T leez cari resepi buakan main semngt tp smpai sekarang xbuat2, ni dah tgk suria buat,mmg kene try gak nie! ;p haha~

    ReplyDelete
  2. @Leeza
    seriussss!! sgt simple & sedap..cpt try, berbaloi... :D

    ReplyDelete
  3. ok! nnt xbz dengan umah sy pergi beli bahan2, tak tahan tgk kamu punya yg sodap tu! ;D

    ReplyDelete
  4. ohh..ni la yg dok heboh tiramitsu tu..mai sepinggan :)

    ReplyDelete
  5. @Leeza
    pastu post masuk entry..hehehe

    ReplyDelete
  6. @Semakness
    hah yg tu laaaa..ruGi xrase, tu la kyg tahap melampau..hihi :D

    ReplyDelete
  7. senang ja no nk buat..hihihih.sedapnya..klu ada org y buat pastu bgi sikit lgi best...hihihih


    teringin ibu mengandung.T___t

    ReplyDelete
  8. @Safiyyah Osman
    alahaiii mak buyung..kalo dkt dah lama bg nih, sian baby terliuq...

    ReplyDelete
  9. suria yg wipping cream tu gune yg cair ye??

    ReplyDelete
  10. @Leeza
    soryyy..xperasan komen leeza masuk spam.

    ha'ah, die memang cair..kalau ikut sukatan tu kt giant dlm kotak kecik jer

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)