Tuesday, 6 December 2011

Bajet Kasar

  1. Catering + Canopy                                       - RM 7,000.00
  2. Wedding Outfit + MUA + Dais + Bedroom         - RM 1,500.00
  3. Hantaran                                                    - RM 1,000.00
  4. OP (Reception + Solemnization)                     - RM 1,500.00
  5. Miscellaneous                                             - RM 1,000.00
  6. Door Gift                                                    - Sponsor

Ini memang betul² KASAR.. perlu lagi diperhalusi..hehe

  • Catering - Ini dah handover bagi abg aku settle, first haritu dia survey RM8.00/pack tapi caterer tu tak include canopy + kerusi + meja bagai.. aku pulak terangkan, caterer mesti ada pakej tu if kita ambil 1000 pack ke atas..baru dia pergi tanya kat lain, then bagitau ada RM6.50/pack c/w 5 canopy kerusi meja..ini ada orang rekemen katanya..lauk semua dia dah pergi test, alhamdullillah..
  • Wedding Outfit + Dais + MUA + Bedroom - Ini semua pun dah complete dalam 1 pakej, dah mesej email bagai mak andam tu siap mintak aku buat booking..bla..bla.. tapi aku tak boleh nak go on camtu saja, nak jugak pergi butik tengok..know what RM1,500.00 tu 2psg baju L/P baju boleh design sendiri, makeup 2 times, pelamin panel, hiasan meja makan, bantal nikah, alat merenjis, HB fresh flower, payung..ini yang dia offer selepas aku tak nak hiasan bedroom..murah...???
  • Hantaran - Dah tukar dari asal 5-7 dah ke 7-9, tapi barang² yang aku beli 5 je (beg, sandal, etc..) lagi 4 dulang, ahkak ku sponsor sebab tu bajet RM1,000.00 saja..huuuuhuu senyum lebauu :D
  • OP - Dah dapat pun untuk price ni, tapi kalau boleh aku nak cut off lagi, sebab harga ni before discount.. mudah-mudahan.. :D
  • Miscellaneous - Ini yang aku rasa akan ada penambahan, sebab segala project karut marut aku semua masuk dalam bajet ni..hehe
  • Door Gift - Alhamdulillah abg nak sponsor, aku cuma settle paper bag saja (ini masuk dalam misc)

Ini baru lah boleh dikatakan pengantin bajet, hahahahaa..dalam otak selalu perkasa kan ayat "lepas kahwin lagi banyak nak guna duit, sewa rumah, kelengkapan rumah..." insya'allah Tuhan dah tetapkan rezeki masing².. bersederhana itu penting..buat setakat yang mampu jangan sampai menyusahkan orang lain dengan KEHENDAK kita yang tinggi melangit.. tepuk dada tanya selera.. :D

16 comments:

  1. @Zack
    tu laah rasa murah sgt dah kot..dan² tu lah rasa nk lompat..kahkahkah

    ReplyDelete
  2. Hi there,

    We would be very honored if u can spare some time & link us to your adorable blog, please,
    Dont forget to talk to us when u did,so we can link u too,tq dear!
    Feel free to view our blog here http://gsquare-event.blogspot.com and our fb here http://www.facebook.com/gsquare.event

    We welcome any comment from u, ~kami budak baru belajar, sudi2 tunjuk ajar kmi ye~

    WE UNDERSTAND UR BUDGET LIKE NO OTHER!

    ReplyDelete
  3. point kedua tu murah la suria~ best ye.

    ReplyDelete
  4. @g²
    thanks ;)

    @dhiera
    itu la dhiera..tp suria xmau 2psg bju tu..sbb nikah pn same day, xlarat nk tkr byk kali..nk try adjust pakej lg..huhu ;)

    ReplyDelete
  5. wow! dapat jugak komen ;p on9 kat rumah br boleh koment.. kasar xkasar, boleh tahan gak tu tp betul la MUA kamu murah ;p

    ReplyDelete
  6. rara ritu amik katering 10k utk 1000pax.

    ReplyDelete
  7. @Leeza
    phewiiittt!! dh boleh eh..huhu~~
    ramai ckp murah, tp pakej tu byk mcm sgt..nk reduce lagiii..hihi :D



    @Rara
    ini caterer kedah, sbb tu murah lagi kot.. :D

    ReplyDelete
  8. hai suria, its me. B2B from pahang. Suria ada update x pasal invatiton card tu? yang murah..sy dah kelik older post, tapi..its not my luck mybe. x jumpa. boleh bagi any link? anything...this is my email.

    syakilla.purple@gmail.com
    thank you dear!
    salam b2b.

    ReplyDelete
  9. @Madly Mad
    hai, entry tu oct. punya.. by the way suria dh email bg u..
    hrp dpt membantu.. ;)

    ReplyDelete
  10. sy setuju sgt2 buat sederhana :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer bersederhana itu lebih baik,
      sorry x perasan u komen, hihi ;)

      Delete
  11. wahhh best nye dpt harga camtu..yg rm1500 tu sgt2 la murah suria..kt buat bj baru L & P with accessories standard mmg rm1000 kt sni..so with pelamin and make up sekali rm2500..so awk pny tu mmg berbaloi2..kt sni rm2500 tu mmg standard la..tp x th la klu vendor lain blh bg lg murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah rezeki kan..
      heee...
      sorry x perasan komen nih..hehee
      *rasa lembab pulak :D

      Delete
  12. Suria dapat bridal mn ni??share plzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai rossnie,
      bridal suria tu area Bandar Puteri Puchong, SP
      Chenta Bridal, search dlm fb Tengku Wani Tengku Nazai
      so far akak ni sgt best, even dia boleh terima bajet & apa yg suria nak..heee nti mention ja nama su yg duduk dekat gurun insya'allah dia kenal..

      hrp dpt membantu awak :)

      Delete

Hello cantik's.. ;)