Thursday, 24 May 2012

Standby Duit Kecemasan

As Salam,


_______________________________________________________________________________________________

Berdasarkan pengalaman sendiri lah kan, wedd. aku 3 minggu lepas..

Korang wajib ada cash money dalam tangan at least 1-2k! banyak kan..? sebenarnya orang lain keep lebih banyak daripada aku tu. Terlalu lalu banyak emergency case before majlis tu, macam aku balik kampung 4 hari before majlis so memang tersangat lah rasa duit laju keluar macam air terjun.

First balik aku pegang around 500++ je, dalam 2 hari licin. Then cash out lagi, habis lagi, dan lagi sampai majlis bersanding baru aku tak hiraukan lagi dah. Cukup ke idok ke pandai² lah sobab den tongah suko dah dapek laki.. muakakak ;P

Even time dah terdesak duit tak cukup mula la nak masam muka sana sini, aku dah bajet itu ini berapa ratus bagai tapi bila tima masa tu serius HARAM tak cukup weh..

Sampaikan ke esokkan lepas majlis, nak bayar balance duit pelamin bukak purse nipis melayang.. muahahha! g bank dah tinggal angka 2 weh..giler sedih! mula la aku menyesal sepatutnya aku hadkan itu lah ini lah dan bla..blaa.. melalut dengan hubby..huhu

Itu pun majlis aku tersangat sederhana, pembelanjaan anggaran keseluruhan rasanya tak melebihi 20k..? percaya..? tanya lah abang aku :)

Walau apa pun syukur majlis berjalan dengan lancar, makanan cukup.. door gift lebih ratusan weh.. wuwuwuwuuu penat buat kenapa dorang tak habiskan kepada tetamu.. @__@

Sila lah berbelanja dengan BIJAK! :)

Till then,

12 comments:

  1. doorgift mmg kena had kan.rara pon kawen ritu habes nk dekat 30k.and mmg kena standby cash gak.fuhhh.tp nasib xde benda yg membazir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suria buat 1000pcs utk 1000pack catering, hehe sepatutnay dh ngam², xtau lah nape berlebih.. org xdtg kot, hehe

      Delete
  2. sy ari tu tak standby duit...tade poket..hehe..so sehari sebelum nikah (lepas drg da setup semua pelamin ngan khemah) i trus bayar abes..senang..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. vendor x nk dibayar awal², nak after majlis.. tu yg tetiba jd cam bengkok skit kewangan, tergune dlu...kihkih

      Delete
  3. door gift riny hari tu lebih 2 jerk....hehehehe....naseb bek cukup..tapi duit tu...dah dimemang dibudget...di kire..dan x de pertambahan pape sampai la majlis siap..alhmdulillah..kalau x..bengkok gak laaa..hik3..tu laa....lain majlis..lain pulak bajet nye kan..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suria pn dh bajet ngam² tp bila dh ramai yg nk tlg itu ini, dah terus ter'over' bajet..wuwuwuuuu

      Delete
  4. Duit kecemasan tu mmg kena ade, comfirm ade tambah tolak di hari majlis nanti kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu iedaurora, suria memang xtau pun mula² tu ye lah dh abg yg jd floor manager kan, tp bila dia xda bru la org cari suria..heee

      Delete
  5. Alhamdulillah mila ritu total semua dlm 8k je tuk overall majlis..sgt jimat..hehe..smpai lps majlis kira2 eh betol ke ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnye mila!
      suria haritu catering je pn dh hampir 7k, tu pn dh paling jimat dh..

      Delete
  6. i siap2kan semua dalam sampul. utk MUA, utk kompang, duit itu duit ini...tp yg bab2 tambahan catering ke, yg lain2 best tu mak ayah yg tambah...i smp skrg tak tau brp extra catering sbb tanya je tanak jawap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. duit utk semua tu mmg dh tersedia, cume x masuk sampul jer...hikhik
      tambahan catering xtau la pulak kan, tp utk minum petang utk sedara mara & jiran² tu tetiba naik cost, syukur semua cukup ;)

      Delete

Hello cantik's.. ;)