Saturday, 12 January 2013

Placenta Previa

Assalammualaikum..

Down gila rasanya semalam scan doc. detect aku placenta previa.. Sebelum ni selalu baca tapi sikit pun tak pernah terlintas akan terjadi pada diri sendiri.

Risau to the max!

Semalam g klinik sebab rasa perut cramp sangat, sampai tak boleh nak tegakkan badan. Baby pun tak aktif seperti biasa, usap² perut pun dia tak layan. End up hb balik terus ajak g klinik, doc. scan cakap uri dekat bawah sebab tu rasa sakit. Uri dah tutup jalan servik.

Doc. cakap bahaya untuk ibu dan baby boleh bawa maut..nauzubillah! if ada setitik pun darah terus g hospital jangan tunggu esok pagi ke apa ke.

Keadaan baby ok, dia aktif rupanya cuma aku ja tak dapat rasa. Cuma risau placenta tu ja laa.. kata doc. if baby boy percentage placenta naik maybe tinggi sebab baby boy aktif. Tapi semalam doc. scan nak tengok dia tutup dengan lutut la, pusing bagi bontot la..so memang tak nampak.

Sekarang ni berdoa ja laa..cakap baik² dengan baby semoga dia naik semula..permudahkan urusan mummy dia..huk² serius sedih, tak terungkap. Doc pulak cakap kalau placenta pecah nanti rahim kena buang la apa lah..nauzubillah, mintak simpang perkara macam tu.

Kerja berat tak boleh, jangan melasak..banyak rehat dan baring.

Lucky me semalam terlintas nak scan sebab dah lama tak scan, last sekali semasa 3bln. Doc kk pulak bagi new date next month, time tu dah masuk 7bln.

Cerita dengan mak dah menangis² serius, aku memang manja dan anak mak.. mak aku cakap dia dah lama rasa uri aku dekat bawah tapi tak nak sebut sebab mulut ibu kan masin.. tapi insya'Allah mak akan usahakan dan berdoa semoga aku dipermudahkan.

Mudah-mudahan segalanya dipermudahkan



p/s : Czer itu pasti kata doc kalau baby tak pusing..
p/ss : Doakan saya! thanks


15 comments:

  1. Semoga semuanya dipermudahkan..aminnn

    ReplyDelete
  2. u pregnant brp bulan? kalau belum masuk 7bulan, its not placenta previa but its call low laying placenta which is normal for early stage of pregnancy below 7months... n my placenta dlm keadaan complete uri ke bawah until 7months, tp alhamdulillah naik ikut kebesaran rahim exact masa 7months 1 week..
    i pernah 1 wad dgn 2 org kakak yg PP, dia dah 8bln n kena tahan dlm wad dah almost sebln..n ada sorang tu dah 2 bln...bayangkan time tu 2minggu lagi nak raya...

    ni utk ur reference http://aceofhzz.blogspot.com/2012/06/info-low-laying-placenta.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. 25weeks syima..
      tp doc ckp bwh sgt, lgpun i memang selalu rasa sakit kt bahagian bawah tu.
      mudah-mudahan uri naik semula, seram..hehe

      Delete
  3. waa serius suria? haritu masa zimie 17w bila scan doc ckp uri kat bawah. pastu ni masok 31w doc ckp uri dah naik. ntah2 nnt above 28w uri suria tu naik kot. doa2 lah yek huhuh

    cube baca entry syima utk lebih lanjut

    http://aceofhzz.blogspot.com/2012/06/info-low-laying-placenta.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyer...
      kan suria dh lame gila x g scan, jumaat tu g check up klinik private sbb rase sakit sgt kt bwh perut sekali dgn crapm so doc scan nampk uri kt bawah, tp baby ok..

      mudah-mudahan, thanks zimie ;)

      Delete
  4. awk pregnant dh masuk 24 weeks ke? sbb yg sy tahu if 24 weeks kalau uri x naik atas mmg p.p..smga smua dipermudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah masa dpt tau tu memang 24weeks..
      mudah-mudahan, amin.
      thanks ;)

      Delete
  5. Ya Allah.. kesian ye suria. suria ada jumpa bidan kampung x? sekarang dah bape weeks?

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg dh 25weeks..
      xjumpe pun..
      doc x kasi mengurut, takut uri pecah lg bahaya..

      Delete
  6. banyak2 berdoa ye suria. betul, kalau prob ni, doc memang xgalakkan untuk urut. sama mcm fibroid epa, doc xbagi usik, takut ada bleeding

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa..
      macam² fikir, mudah-mudahan semua akan ok..
      thanks epa :)

      Delete
  7. sabaq ye suria..nak wat cam na dah nak jadi..cser pon cser la janji selamat kan

    ReplyDelete
  8. sabar ye suria..banyak2 kan doa..hope semue pun will be ok..inshaallah...

    ReplyDelete
  9. Suria, ika baru 22 weeks
    Last week scan doc ckp low lying placenta
    Insyaallah nnti dah masuk bulan ke 7 or 8 uri akan naik
    Mak pun ckp cmtu awal2 lg sllu mmg kat bawah
    Lama2 dia naik
    Hope nnti takde pape yg jadi
    Hope semua ok. :)

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)