Friday, 15 February 2013

1st Trimester

Assalammualaikum..

Sebelum aku sendiri lupa pengalaman 1st trimester harus lah aku masukkan ke sini..hiks

Buat upt selepas 4hari period delay, test pagi² subuh mula² tak ada line pun..i is redha, hihi lepas dah siap mandi saja tengok tiba ada 2line, 2nd line tu blur..sekali laki bini pun blur dah upt pun brand Guardian ja, haha

30/08/12 doktor klinik kesihatan bagi tarikh untuk datang check up bagai, terus buat buku pink walaupun baru 5minggu masa tu. Minggu ke-6 dah kena minum air gula, ni pengalaman ngeri tunggu kalau rajin baru aku buat entri lain..heww!

Minggu pertama tu makan masih ok, berselera.. Bila dah nak masuk 2bulan dah start alahan, sakit bahagian ari-ari, bau minyak masak, nasik tengah masak, sabun mandi dan segala mak nenek (dah lupa) semua bikin loya. Alahan ni bawa sampai habis 1st trimester ja la. Tapi minyak masak & nasik tengah masak tu sampai sekarang pun kadang² boleh meloya lagi.

Minggu ke-7, aku bleeding. Sikit ja la, esok tu pergi klinik kena marah sebab bleeding malam esok tu baru datang klinik..kihkih alhamdulillah jantung baby ok, mommy dapat mc 3hari. Doktor suggest jangan travel lama², masa tu stay rumah PIL dekat seremban ulang alik ke tempat kerja di balakong, setiap hari 2jam perjalanan (pergi + balik)

So hb dapat rumah area cheras, alhamdulillah rezeki.

Trimester ni jugak aku berulang alik ke Hospital Seremban, sebab hb rendah. Doktor kkia bagi surat suruh refer hospital cakap kena warded. Masa tu hb aku 10.4. Next day pergi hospital, siap kena pakai uniform hijau yang besar tu, tunggu pakar datang bagai dia cakap 10.4 is under control tak perlu warded..yeaaay! lega dengar..pengalaman tu, walaupun cakap boleh balik tapi seharian jugak merasa dok dalam ward tanpa ditemani..huhu lepas tu 2minggu sekali kena jumpa pakar sana.

Setiap hari balik dari kerja nak baring ja.. letih, penat, mengantuk, malas semua pakej. Masak memang tak lah..haha

Bab makan memang teruk, berat asyik turun dan turun..dah la keding bertambah keding. Nasik memang tolak tepi, makan pun sebab kena paksa.haha cuma nasik lemak ja boleh jalan dan bernafsu. Susu pun minum dutch lady dalam kotak tu ja.

Terasa diri pun tak terurus, datang kerja sedaya upaya cari skirt or seluar yang tak payah iron. Uniform ja iron, tudung pun tak iron. Muka pun cuci guna sabun susu kambing (shower cream) ja, ubat gigi kena tukar.

Lain orang lain bahagian, alhamdulillah walaupun aku rasa bahagian aku pun dasyat tapi orang lain lebih dasyat.

Tu ja la kot..yang lain dah lupa..


p/s : Pengalaman ni ada yang berongga sikit, aku skip..hikhik tak details sangat, jenuh taip -.-"






12 comments:

  1. Teruk gak alahan suria.xpe,pengalaman tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahagian masing² kan..
      tu la ada yg ckp teruk, ada yg ckp org lain lagi teruk..

      Delete
  2. u baby girl ke? org kata kalau baby girl mmg pemalas sikit kan. takpela u at least u merasa pregnant kn. i ni nanti camnela.

    eh i dhla tak minum susu. mintk2 mengandung ni suka susu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum tau gender cha, scan x nampak malu²..haha
      kan.i malas gila..haha lagi la pulak hb x bg buat keje apa² berganda² malas..
      i pun x minum susu sejak kecik lagi, sejak preggy je paksa diri minum.. :)

      insya'Allah, kite doa rezeki yg terbaik utk u k, :)

      Delete
  3. me pon xske bau2 spi da msuk 3rd tri ni ha. sme mnde busuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeee...
      igtkan sy je gitu..

      pelik sungguh masa mula² dlu..hiks

      Delete
  4. waaaaah... suria pregnant eh... best nyer... tahniah!!!

    ReplyDelete
  5. take care tau.. kenangan ni so precious tak kan boleh lupa.. :)

    ReplyDelete
  6. jap je perot suria da besa ye...rasenye baru 3 bulan tinggal kan blog...hihihihi..kite serupe hb rendah dulu..tp berta sampai last 59.8 kg be4 pregie 40 kg jer...hihihi..take care dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..ryn dh abis pantang pun..hihi
      berharap jugak jgn sampai 60kg.. risau baby terlalu bambam,
      kang berat mommy x turun²..kihkih

      Delete

Hello cantik's.. ;)