Friday, 1 February 2013

Pengorbanan Wanita

Assalammualikum,

Tak ada cerita nak share buat masa sekarang ni, tapi ni entri copy & paste daripada FB Kami Ibu Berpantang


Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.

Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.

Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.

Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, kecuali wanita.



Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu remeh? Terlalu minimum? Terlalu sedikit?

Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?

"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid."
Sungguh tinggi darjat wanita.

Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat. Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.

Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?

Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.

Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga bi bawah tapak si pemilik rahim.



 
*Gambar di atas adalah salah satu RISIKO kepada ibu bersalin czer iaitu jangkitn pada tempat pembedahan.
 
Ngeri ooohh..ngeri...
 
Gambaran itu jugak untuk persediaan mental dan fizikal untuk diri sendiri -.-"
 
 
 

4 comments:

  1. sbb tu syurga terletak di bawah telapak kaki ibu.tiba rs entry ni mcm menaikkan semangat je.

    ReplyDelete
  2. i terus scroll tak tgk gmbr sebab ngeri huhu

    i setuju sangat quote tu. tapi masalahnya ada jugak wanita yang tak faham sakit wanita. macamane?

    ReplyDelete
  3. besar nya pengobanan seoarang wanita yg dianggap biase......
    besar nye x boleh nak dirungkai lagi...
    dah tau sbb dah pon lalui....
    bersedia utk yg akan dtg...hihihi

    ReplyDelete
  4. 100% setuju..thats why la bile tnye org yg lepas bersalin dorang akan ckp x nak dah...sbb igt kan rase sakit tu...

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)