Wednesday, 6 February 2013

Wajarkah Si Suami Teman Isterin Bersalin? - WAJAR!

Assalammualikum,
 
Maaflah entry ber-skala dan sekadar copy & paste.
Tuan tanah rasa malas dan letih nak menaip banyak².. #alasan ^^

_____________________________________________________________________________________________________

WAJARKAH SI SUAMI TEMAN ISTERI BERSALIN

Zaman sekarang ni,sudah banyak hospital yang membenarkan suami menemani isteri bersalin. Tapi, sejauh mana kewajaran situasi ini?

Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

1. Meredakan debaran di hati isteri
Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga
Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?
Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:
- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- Mengelap muka isteri apabila berpeluh
- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

Jadi, kaum Adam sekalian, yang telah bergelar suami, adakah anda menemani isteri anda ketika bersalin? Apa perasaaan anda? (^__^)



p/s : Tak ingat copy daripada fb mana, sorry lagi..thanks ^^ 


12 comments:

  1. i nak husband i teman tp dia ckp dia takut haha comel je takut i tak kira kene teman gak :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu lelaki camtu kan..hihi
      hb i pn ckp "tengok la dulu.." hehehe

      Delete
  2. suami ekin teman
    dan alhamdulillah die semakin menghargai kite

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..
      itu motif utama, nk dorang tgk kite sakit camne..hihi

      Delete
  3. Setujuuuuuuuuuuu sangat!! :)

    ReplyDelete
  4. aww so sweet artikel ini.mmg paksa husben zimie masok LR pun even dia takut darah hahah nasib ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa..zimie! kang dia plak yang fengsan tgk darah pdhal zimie yg bertarung..kihkih
      comel..comel.. =)

      Delete
  5. kene teman jugak!!! hehehehe
    asben riny terus nanges insaf bile tengok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suria kes nk bg dia tau camne perempuan sakit nak deliver anak dorang..
      hahahhaaa

      Delete

Hello cantik's.. ;)