Thursday, 20 June 2013

Berpantang Semasa Breastfeeding

Assalammualaikum..

Tak tahu nak letak title apa, sebenarnya nak tahu apa makanan or minuman yang tak boleh dimakan kalau kita BF baby..

So far aku elak sayuran yang ada unsur² berangin je..tapi pun tak ingat sayur apa..kahkah gila bengong cakap berpantang tapi tak tahu apa ke sayur heh..sebabnya sekarang aku hanya makan sayur sawi dengan ulam-ulaman je pun.

Sekarang ni aku bedal jugak air ais tapi bukan yang ada ais batu la, air yang dalam peti sejuk tu.. oiii dahaga tau, huhu kat opis je air masak. Ikut mak aku air masak pun dia tak bagi, asik air suam panas yang berasap tu.

Nescafe aku minum jugak tapi tak selalu, teh memang tak langsung.

Kalau nak tahu aku lebih berpantang untuk sembuhkan betul² luka czer tu je..banyak yang aku pantang, memula dulu masa dalam pantang terliur tapi bila dah lama tak heran.

Eh larik topik!

Aku dah search makanan yang perlu dielakkan tapi rata² semua mention depend pada tindakbalas baby.

Masa dalam pantang Dhafea selalu kembong, perut tinggi je tapi tak menangis. Kentut poo poo kemain lagi banyak kali. So aku dengan mak aku anggap ok je sebab minyak sentiasa letak kat perut belakang dengan tapak kaki dia.

Boleh uolls shared dengan iolls? hahaha

Maklum lah baru jadi ibu..hihi





13 comments:

  1. ya Allah suria!!! lame giler tak dgr cite awk, np awk xkluar dlm list blog kite :( tgk dah 2 bulan bby.. huhuhu~ haha~ leza smpai now pantang sikit2 lg cm air ais minum sikit je klu byk nnt susu kurang, nak byk susu leza minum susu gak.. hihi~ and pling penting byk minum air..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la dlm list td baru nmpk..aiyoo..haha
      suria pn perasan gitu klu minum air ais sikit nmpk perbezaan dia..huhu tp hati ini degil..kihkih
      ha'ah suria minum Anmum Lacta ^^

      Delete
  2. Lama tak singgah sini, dah jadi ibu ya..congrats

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks shura..
      eh awak pun dh jd ibu, selamat berpantang! ^^

      Delete
  3. kena try n error... mcm i dulu, i makan sikit2 tgk reaksi baby.so far aisya takde kembung... minum ice blended pun dia tak kembung..tp cuma alergik je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah la syima..
      smlm i minum air soya 1liter kot..mlm td baby tak boleh tdo maybe x sedap perut.. so far air ais dia tak kembung lg..hihi

      Delete
  4. Hai, salam perkenalan ;)

    Seeloknya elakkan makanan yg pedas or 'angin' ;)

    Anyway, selamat berpantang! Jemputlah ke blog http://mybabylane.blogspot.com untuk baju kanak-kanak jenama Gymboree! :) Stock baru sampai dari US minggu ini.

    ReplyDelete
  5. selamat berpantang!! Congrats for the newborn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee sy dh habis berpantang.. ni berpantang sbb bf, hihi
      thanks dear ^^

      Delete
  6. kite xpnah pntang sbb xkawen lg :p

    tapi tgk member2 opis, dorg elakkan caffein.. coffee n tea mmg xamik lgsung..
    katanya effect xbagus utk baby..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee..oh xpe nanti dh kawen dh ada baby tgk semula entri ni..hehe
      ok..nescafe ada jugak minum sekali sekala tp tea memang x minum ;)

      thanks ;)

      Delete
  7. makanan berangin, yg mengandungi kafein, makanan yg boleh sebab kan gatal2 kulit atau alergik... minuman sejuk.. buah2an yg sejuk pun perlu dielakkan..

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)