Friday, 19 July 2013

Rutin

Assalammualaikum,

Sejak dah beranak pinak ni..haha (macam ramai benor anak heh) rutin harian aku berputar 360darjah. 90% hal anak, 10% hal husband. Boleh gitu? sikit benor..hihi

5:00pagi
Bangun sahur, (gila lewat bangun) hari² alarm pukuk 4:30 tapi kelaut sebab df si Dhafea siap² kekonon tak nak bagi dia bangun time sahur tapi sekali aku kelaut sudahnya pukul 5 aku bangun, dia punnn sibuk bangun menjerit² menangis..tak tenang aku kat dapur. Kadang makan sambil pangku dia..siap cuci pinggan mangkuk suruh husband buang sampah..hiks

6:00pagi
Mandi² siapkan baju² Dhafea yang nak bawak pergi rumah atuk dia, kemas botol² susu yang dah rebus malam tadi masuk beg semua.

6:30pagi
Siapkan botol storage dengan segala jenis mak nenek breastpump. Kumpul semua icepack botol storage, EBM masuk beg.

7:00pagi
Keluar rumah dengan beg berkoyan², kalau jalan tak jammed insya'allah tak sampai 15min dah boleh sampai kalau jammed setengah jam baru sampai padahal dekat je kot. (apahal cheras jammed nak matik?)

7:30pagi
Sampai rumah inlaw, panaskan EBM standby..anak dara tu kalau lapa tak menyempat karang. Settel simpan EBM masuk fridge aku keluar g kerja, husband lambat sikit opis dia dekat jer.

8:15pagi
Sampai opis..tidur kejap sampai 8:45pagi, hiks time ni boss belum naik.

5:00petang
Bergegas balik nak harung jammed kat Sg.Besi dengan BTS lagi, nak masuk BTR ni..uwaaa stress sampai rumah inlaw pukul 5.45petang, ni memang timing yang wajib!

6:00opetang
Sampai rumah rehat kejap, sediakan makanan untuk berbuka (untuk berbuka semua beli je, sahur baru masak sikit, haha). Kalau Dhafea bangun pukul 5 memang pukul 7 time tidur..sedaya upaya bagi tidur sebab nak berbuka. Dia tidur kejap time berbuka la dia nak df..huu hari² gitu tak daya dah nak elak timing dia..

8:00malam
Kemas dapur, cuci botol susu, storage, breastpump, pinggan mangkuk. Rebus segala mak nenek tu (iolls belum beli sterilizer) ampaikan semua tu..haha (tak tau nak panggil apa)

9:00malam
Cuci baju Dhafea (guna tangan oii, penat!) mandi siap². Time ni dia dah tidur dah baru senang nak masuk bilik mandi. Husband tolong basuh baju kitaorang dan ampai,hiks

9:30malam
Ampai baju Dhafea semua on kipas no.5..hahaha kata cuci tangan harus lah perah pun kudrat haku!

10:00malam
Husband ironkan baju, aku buat air sebelum tidur minum susu makan kurma.

10:30malam
Tukar baju pampers si Dhafea semua. Masuk tidur..aku sekarang jenis letak kepala atas bantal terus hanyut..huhu husband je termanggu² tengok tv sementara nak lelap

Esoknya bangun seperti biasa ulang perkara atas. Pukul 10:30 aku tidur tu paling awal lah. Dapat lah 2kali ke dalam seminggu kalau tak mesti menjenggah pukul 11:30-12:00

Sebenarnya tulis panjang² ni nak bagitau betapa penatnyaaaaa..hahaha tak terkata uolls tu belum lagi kalau ulang alik seremban lagi lah penat kuasa dua. Tapi alhamdulillah jugak makin lama makin dapat adapt semua ni. Ni pun bukan menyeluruh pun, kang semua nak tulis ada yang meluat. Kemas rumah pun sikit² je tak larat, nak mop ke apa tunggu weekend, tu kerja husband..bhahaha

Semua ni nak bagi Dhafea dah besar esok² baca..wakakaka tak boleh blah jauh punya cerita..hiks


Ok, bai..


12 comments:

  1. letak kepala atas bantal terus hanyut..series sama.senang betol tido sejak2 ade anak ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan..
      tu pun kalau df anak sambil duduk pun boleh terlelap..
      letih sgt! huhu

      Delete
  2. mencabarnya harian suria..waaa msti tak ckup tdoq kan..rina risau kalo tak ckup tdoq nanti knfem cpt bebai T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu la rina sejak ada anak ni..
      kekadang hal laki pun mcm tak menyempat..hoho
      tdoq x cukup memang ya pun sejak dlm pantang lg, suria dlu dlm pantang bebai jugak tp dh lama² semakin ok..tengok muka anak, sejuk hati..hihi

      Delete
  3. hahaha.. samelah wei rutin kite ;p letak kepale terus hanyut.. dah xdapat golek2.. kalau dpt curi2 baring kejap, itu pon nikmat giler r tapi kejap jeee ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan memang semua mommy camtu kot tambahan pulak yg bf kan
      dgn storage bagai..huhu
      suria pernah sambil df dhafea tertidur sambil duduk..agagaaa

      Delete
  4. penat tapi best kan...letak kepala kat bantal..mmg kompom hanyut laa...x sampai seminit kot..hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ryn..penat yg bahagia org ckp..hihi
      ha'ah terus hanyut..husband ckp siap berdengkur tp mcm tipu jer..muahhaa

      Delete
  5. Uik gigihnya basuh baju ank pkai tgn..mila cmpak je dlm mesin,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. igt nak campak masuk mesin jgak kadang² klu x larat hehe tp mengenangkan haritu dh pernah sekali habis leher baju senget benget rosak since tu la cuci tgn tp bilas² je mila bkn beriya pn..penat kot! hahaha

      Delete
  6. i dapat bayangkan u punya penat. haih harap i dapatla sedikit kekuatan u tu anni kalau i pregnant huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat tp tgk muka anak hilang kejap penat tu..hehe
      nanti u sendiri pun rasa berbaloi, hehe
      i doakan u.. :)

      Delete

Hello cantik's.. ;)