Wednesday, 4 September 2013

Begini Lah Nasib Jadi HR

Assalammualaikum,

Bukan cerita anak..tapi kes kerja.

Gini lah tewas dengan hasutan syiton, aku luah juga kat sini yang terbuku dalam hati.
Sungguh benci!.

Boss aku jenis pilih kasih..jenis kalau suka seseorang tu main suka hati bantai baik hati asyik naik gaji. Alasan kerja semakin baik bagus. Ok betul bagus. Tapi yang lain² staff tak bagus ke? mata aku ni nampak ada 3-4 lagi staff lain ok..kerja macam lipas kudung walaupun bukan aku.

Sekarang ni pun aku dengan sorang staff ni kerja macam buruh kasar. Bandaraya pun ada. semua department kitaorang buat kerja. Accountant maternity leaves, purchaser dah cabut. Staff yang lagi sorang buat kerja hal contract. Kitaorang cover kerja orang lain + masing². Aku HR, gaji, advance, staff punya claim, project claim, subcont claim, statements of acc. , insurans untuk staff, hal toilet, permit passport foreign worker, report daripada site supervisor, sewa rumah site supervisor yang outstation and so many more! semua kerja ni ada dateline. EPF Socso insurans semua ada date sendiri. Tapi budak yang buat contract tu lagi haruk kerja dia..kesian aku tengok

Aku tak terkejar!

Ini tengah kira gaji, boss cakap ada staff yang ada increment..style aku dah siap kira dan nak buka cek baru nak bagi namelist..boleh? sakitnya hati..semua pun kira semula. Sebab bukan semua staff bank in ada yang cash, so kena separate amount tapi masuk dalam 1 cek. duh!

Ada sorang staff ni gaji baru je naik 2 bulan lepas. Bulan ni naik lagi uols bukan sikit..lepas la haku nak bayar babysitter dhafea.haha kejam kan? tahun ni saja seingat aku ni kali ke 3 staff ni naik gaji..haha gitu nasib HR dapat tau segala hal gaji, ingat seronok? hasutan syaiton semakin tebal laa!! hahaha

Jeles of coz ada, zaman gini untuk aku dah berlalu. Memula masuk kerja aku pun dapat kebaikan macam ni tapi tak lah sampai setahun 3kali..huhu.

Dah tu ada staff lain kalau tak punch in out pun hokey ajerrr.. padahal dah berpuluh kot memo dia suruh buat kalau tak punch deduct half day salary..kau boleh gitu? alasan.."its ok sue this staff bagus, kalau EL pukul 6 sudah call boss..ini memang betul² emergency" haha tergelak kot.

Ini satu penindasan terhadap pekerja lain.. :P

k, bai..


p/s : Dah 3hari kira gaji tak habis²..lantak!


2 comments:

  1. ee truknye cmtu. cpt suria apply malaysia airport. hehehe

    ReplyDelete
  2. boleh tahan jugak..huhu..setahun naik 3x bestnya..huhu..sabar jelah kan,kalau hilang sabar sgt sy tukar keja je.. :P

    saila dh lama x singgah blog suria..huhuhu!

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)