Wednesday, 18 December 2013

Atuk Nenek vs Pengasuh

Assalammualaikum..

Menyepi sebab busy..hui³ :P

Nak kongsi cerita pasal Dhafea yang dijaga oleh inlaw sebelum transfer ke BS.. heeee ikut pengalaman la ni oii

Memula aku masuk kerja Dhafea 2 bulan inlaw yang jaga kat seremban, rumah sewa dekat cheras tempat kerja balakong/seri kembangan.

Setiap hari keluar rumah dari seremban pukul 6.30pagi sampai seremban setiap hari 7ptg, itu kalau tak singgah memana lah..kalau singgah around 8mlm -.-"

Agak struggle kami laki bini, letih travel camtu. Rasa tak cukup rehat semua lah. Rumahtangga jadi tak terurus sebab ulang alik sana sini..tapi part yang best Dhafea dijaga oleh atuk dengan nenek dia, hihi dengan berkasih sayang uolls, lemak manis si Dhafea tu atuk suka bawak jalan..hehe

Masuk sebulan lebih kurang kitaorang dah macam sedikit merungut, dari segi penat, kewangan, rumah sewa bayar tapi tak duduk. Perancangan inlaw kitaorang balik seremban 2-3hari sekali untuk tengok Dhafea, kira aku kena tinggalkan stok ebm kat sana. Tapi sumpah wallahu aku tak dapat tidur tanpa Dhafea, dah try pun..its worst! rupanya Dhafea pun tak dapat tidur tanpa ibu dia..hiks

Lagi satu, aku fikir agak menyusahkan inlaw aku kena bangun every 2-3hours untuk panaskan susu dia. Ye lah orang tua kan daya nak tengok dorang sengkang mata bangun camtu tunggu susu panas pastu nak feed dia lagi..grrrr aku tak sanggup. Kalau ada aku, sumbat je bila perlu..kihkih

Masuk bulan ke-4, inlaw nak naik haji, Mak dengan ayah aku tak dapat jaga Dhafea sementara tu. Dan aku pun tak ada apa perasaan bilamana mak aku tak dapat jaga, bagi aku cukup lah dorang ni jaga kita masa kecik tak kan sekarang dah berusia nak jaga anak kita pulak kan. So keputusan diambil untuk cari BS walaupun banyak pandangan negetif yang aku dapat daripada kaum terdekat, kitaorang tawakal berdoa.

Alhamdulillah, Dhafea dapat pengasuh yang baik (so far) ngam dengan peel dia. Satu family suka baby, hihi. Siap kalau pergi berjalan belikan baju untuk Dhafea, bukan sepasang tapi berpasang². Iols is segan sebab sepatutnya kitaorang yang bagi semua tu. huhu

Sampai sekarang aku tak ada problem dengan BS dia, bubur pun kadang-kadang BS yang buatkan tapi aku cakap no sugar no salt..hihi

So, kepada yang dalam situasi macam aku sebelum ni. Fikir² kan lah yang baik². Bukan semua BS tu teruk, mohon supaya malaikat sentiasa jaga anak kita. Tapi jangan sampai kecil kan hati orang tua kita kalau kita tak dapat bagi dorang jaga anak kita tu yeee..nanti tak berkat. Mohon dorang doakan dan permudahkan urusan kita. Insya'Allah!

Pengubat rindu kepada cucu dorang, kitaorang insya'Allah weekend je balik seremban kalau tak ada aral melintang..

Selamat membuat keputusan :)



3 comments:

  1. alhamdulillah..samela ngan bs rayyan.. baik sangat..siap suh tido ngn diorg..diorg lg suke kalau tqah balik keje lambat..ritu die g langkawi belikan tqah coklat byk gilerr

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dapat pengasuh baik..jauh jugak suria travel utk hantar dhafea ye..tp nak yg terbaik kita sanggup je..cuma sedih lah baby x tido dgn ibu dia.. now,dah okay kan :)

    ReplyDelete
  3. suria my mom pon bs jgk.. hihi.. now jg sorang je dok ampang tp hari2 pusing cheras htr anak dia. sngup jgk tu. keja dekat kl.

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)