Thursday, 27 March 2014

Bagaimana Cara Untuk Mengelak Anak Diberi Jajan

Assalammualaikum..

Selamat datang ke blog hidup segan tapi tak mati-mati..huhu

Aku ada persoalan disini..ayat berbunyi seperti title skema di atas..haha

Since Dhafea dah nak masuk 1yo ni, otak asyik ligat berfikir macam² pasal food dia. Ye laa sebab nanti dah 1yo orang mesti akan cakap "anak dah 1yo dah boleh makan macam-macam dah" "pantang sangat itu ini kesian anak" selalunya aku jarang nak jawab segala ayat-ayat ni..aku buat tak tahu je, ye la sebelum ni dah selalu bagitau kenapa dan kenapa kan. Tapi alhamdulillah..setakat ni husband yang selalu back up, selalunya kami akan jawab "Dhafea perut tak tahan, salah makan sikit dia mudah sembelit.." bagi aku tu ayat yang paling power dah..

Bagi pemahaman aku sendiri, tiada istilah kesian anak kita pantang itu ini untuk dia. Sebagai parents aku ada hak untuk halang benda yang tak bagus untuk anak. Sementara dia masih bawah jagaan kita ni la kita masih boleh kawal pemakanan dia, nanti dah besar masih boleh kah kawal? contoh kat sekolah. Tak kan aku tak nak bagi dia duit belanja kat sekolah betul?

99% daripada aku dengan husband insya'allah dapat avoid jajan untuk Dhafea, tapi daripada orang lain yang paling merisauka aku nih! even rumah BS pun aku selalu tengok sentiasa ada jajan.. tapi seminggu 2-3kali aku pesan kat BS tak payah bagi Dhafea makan benda lain selain food yang aku sediakan..hihi ayah dia tak nak anak dia makan jajan..so, aku jual nama husband..wakkakaka. Aku selamat disitu.

Mudah-mudahan operasai cegah jajan untuk Dhafea Shurafa ni berjalan lancar..haha

Andai uols ada tips sila bagi aku, kesian ibu muda ni selalu kena hentam..huhu

Sekian,

#PrayForMH370
#MengenangMH370

6 comments:

  1. hehhe. nanti iols nak pakai dialog tu jugakla. anak perut xtahan nti sembelit :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa dah rina..padahal memang betul tu dhafea mudah terkena sembelit klu salah makan..hihi u should try..kahkah jd iblis pulak ^^

      Delete
  2. cabaran btol dgn org skeliling..mcm zara pun sama..balik je kg sepupu sepapat duk hulur jajan bagai..at last ibu dia ni amek diam2 buang atau mkn sndiri..huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mila..tapi kalau dorang bagi masih dlm plastik bungkus ok lah sempat kite simpan..ni kalau jenis terus suap..aiyooo nak cakap jangan karang kite kena shoot..

      Delete
  3. kalau dengan parents sendiri boleh la nak 'garang' sikit tapi kalau orang luar mcm bs, school, parents in law agak mencabar. lagi2 dapat jenis orang hati tisu macam daku ni hahahah, so end up berdoa moga kesihatan anak dipeliharaNya. tu jela yang mampu dilakukan sobsob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BS suria dah cakap awal² dah zimie..parents suria pun dah diberitahu, huhu mak suria cakap "macam² pantang bagi anak.." haha tp kita kena slow talk la demi anak kan..sebab benda makanan ni jadi darah daging, gitu jwpan bg mak kelasss..bahahaha.. pil selalu husband yg take over..hihi

      Delete

Hello cantik's.. ;)