Tuesday, 2 December 2014

Dhafea Shurafa : Cakap Terbalik

Assalammualaikum,

Dhafea mulut dah macam bertih jagung, cakap sentiasa. Walaupun tengha tidur dia terjaga ada ja benda yang dia akan cakap "ibu tidur, ayah tidur, piya tidur" haha nasib baik aku tak ada ajar dia hantu ka momok gitu kang tak memasal "ibu..momok tidur" hahah lari tak cukup tanah aku.

Tapi lately dia suka cakap terbalik. Sekarang dia tengah berusaha bina ayat untuk bercakap. Lucu laaa hai..haha

Nak makan "ibu..atan nak ibu" grrr

Nak menyusu " ibu..amam ibu"

Kadang-kadang nak tunggu sebaris ayat tu sempat la mak bapak dia ketawa terbahak-bahak. Ya la tengok mulut gigih nak menyebut sampai tergagap-gagap..hihi

Aku memang setiap kali dia cakap terbalik tu aku akan sebut bagi betul. Tapi problem lain pulak. Aku cakap "bukan makan nak ibu, ibu nak makan..ok Dhafea sebut" dia balas "ibu..sebut" grrrrr dia ikut perkataan "sebut" adoii T___T

Aku ni kan ala kelam kabut sikit bila anak itu ini progress awat laa anak aku cakap terbalik. hahah tapi husband rilek ja.

Iya laa budak baru nak belajar katakan..huhu (bukan budak baru nak up tau, kahkah)

Lagi satu hal, dia bila sebut "sit down" tu kedengaran sengau..wakakak aku tak tahu nak buat macam mana. Bunyi ala "sit nownnn" (kempis hidung)

Sejak dah sihat dari demam ni, selera kemain lagi. Semua dia mintak nak makan. Sampaikan cili pun dia mintak. Datang dapur "ibu..nak cili" hahahah tengah makan ja "ibu..nak sambal, pedaih" ni loghat utara hihihi

Aku suka layan dia bercakap, kalau dalam kereta on the way p kerja ka balik kerja ka, memang bercakap dengan dia sepanjang masa.

Budak ni boleh la dikategorikan sebagai seorang loyar buruk :P






6 comments:

  1. haha. comel! adik bongsu Sya dlu, mase kecik2, cakap bergema. die mcm repeat words die. contoh "cikgu ajar kaler..cikgu aja kaler..cikgu aja kaler.." (mcm ckp dlm gua. bergema. yg last tu slow jek die repeat. hahaha. mak Sya kaw2 train die dulu. Bile die gema jek mak marah. Naseb pastu OK. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergema tu memang dia repeat cakap la eh..hehehe
      comel..byk ragam budak² ni :)

      Delete
  2. ala..comelnya.. gigi pun cntik.. anak buah sy dl pun ckp terbalik.. cth, mama, pakailakan baju kite instead of mama, pakaikan la baju kite..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi thanks aunty ;)
      ooh ingat dia sorang ni je jenis cakap terbalik..hihi

      Delete
  3. ahhahahaha tergelak oi ai baca ibu sebut

    hahahahahahahah

    ala besaq dah dia
    bape mo dah eh dia suria?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia suka ikut orang cakap huda..kadang kita cakap dia "shut up" tapi dia "shut up" kita balik..hahahaha

      dah 1y 7m huda :)

      Delete

Hello cantik's.. ;)