Friday, 6 May 2016

Selamat Tahun Baru

Assalammualaikum,

Hii,

Selamat Tahun Baru untuk bulan yang kelima..hihi
Malas betul nak update walaupun tetiba dalam kepala rasa ooh esok boleh update blog ni rasa ada isu bla..bla..

end up.......

zzzZzZZzzzzzZZZzz...

Banyak nak share, nak ngadu...

Tunggu kerajinan bertandang, bukan jin bertandang.

Bye.


Friday, 13 November 2015

Dhafea Dan Sembelit

Assalammualaikum.

Kisah Dhafea dengan sembelit ni macam tak habis². Ingatkan selepas post aku yang bagi dia makan Duphalac tu kira dah tutup kes la rupanya ada lagi.

Baru² ni sembelit dia datang lagi, boleh aku cakap selepas berjaya wean off dia sembelit dia datang dan semakin teruk.

Kesian.

Sampai dia fobia nak membuang. Dah 5biji enema aku guna untuk bagi dia berak. Yang mana aku rasa sangat tak baik untuk dia. Kadang² stool dia bukan keras mana pun tapi sebab dia dah pernah rasa sakit teran tu, lepas tu pernah pulak stool dia berdarah. Doktor cakap luka bahagian dalam, masa dia meneran tu. Apa daya aku kalau tak guna enema tu, kemain seksa setiap kali rasa nak membuang tu datang, kejung ja setempat. Apa semua tak boleh buat. Mata membengkak menangis. Makan pun dah tak nak.

Lepas masukkan enema dia menjerit sebab kena paksa teran, lepas dah keluar dia sendiri akan tepuk tangan " haaa ibu dah keluar" hahaha lawak.

So 2 hari lepas sembelit dia datang lagi padahal baru seminggu aku masukkan enema, selalunya akan gap sebulan dua. Ini dah parah, sebelum tu malam dia dah dedar. Start selsema, padahal dah setahun lebih tak selsema. Malam tak boleh tidur sejam sekali dia bangun menangis, last dia bangun pukul 2:50am husband tepuk perut dia, then cakap anak kembung ni. Terus aku ambik minyak telon urut, sambil urut dia dah tidur sampai lah ke pagi jam 6:30am. Dia bangun menangis cakap sakit perut nak berak. Time tu jugak aku google apa lagi kaedah tanpa ubat-ubatan.

1) Sesudu tepung kanjan / sagu / ubi campur dalam susu dia untuk diminum. Nanti stool dia akan mudah keluar sebab tepung tu jenis berlendir.
- Tak sempat buat, susu pun fresh milk dalam peti. Buntu cemana nak buat huhu

2) Sesudu teh gula perang bancuh dengan air masak dalam 2oz
- Ini sempat buat tapi aku buat separuh cawan tak sempat nak sukat². lebihkan gula perang. Nampak effect dia nak meneran tapi maybe dia sakit so dia tahan. So tak menjadi huhu

Last sekali cakap husband no choice, ambikkan enema yang memang tinggal sebiji ja lagi. Dia nampak je ubat tu dah start meraung. Aku masukkan biasanya tak habis pun dia akan meneran tapi, kali ni lamaaaaa aku tunggu apahal tak keluar hahaha. Ada nampak cara nak meneran tapi dia tahan tak mau teran sebab sakit. Yang lebih tu husband masukkan lagi, tak sampai seminit settle keluar. Kali ni jerit tak sekuat yang masa berdarah tu. Lepas dah cuci nampak macam ada bengkak kat bahagian dalam tu, aku sapu minyak gamat.

So, semalam terus aku buat appointment dengan Dr. Mazrina dari Klinik Homeophaty tu. Whatsapp dia then petang dia call cerita semuanya. Malam pergi klinik dia. Dapat lah ubat biji² tu. Suka pulak Dhafea ubat tu sebab rasa manis, dia panggil ubat gula.

Tadi BS whatsapp, Dhafea dah berak. Stool tak lembut dan tak keras. Tanpa menangis.

Alhamdulillah.

Selalunya 2-3hari lepas masukkan enema memang dia akan berak ok.

Tunggu seminggu baru boleh review ubat homeophaty ni. So far Dhafea kalau tak sihat memang serasi dengan homeophaty ni.




Friday, 16 October 2015

Fasa "Wean Off"

Assalammualaikum,

Lamanya tak meng-update.

Malas tahap teruk.

Nak story pasal "wean off" si Dhafea. Almost 2weeks aku struggle pasal benda ni. Untuk aku yang langsung tak ada pengalaman ni, rasa sangat menyedihkan dan syahdu..haha.

Semua terjadi secara tetiba saja, malam tu fikir malam tu jugak bertindak. Hasil pertolongan daripada husband tersayang, hahhahahahahahahah

Sebelum tu memang langsung tak terfikir nak "wean off". Eh, tak aku memang terfikir tapi husband tak approve. Sebab Dhafea pun bukan bf sangat. Lebih kepada kepuasan atau pendek kata dia ketagih. Susu dah lama drop. So aku teruskan saja.

Sampai satu malam tu aku rasa tak selesa sangat, badan pun sakit². Lagipun 2-3 hari tu Dhafea tetiba dapat nikmat bf yang sempurna kot hahaha, kemain lama dia bf sekali hadap. Lenguh badan mak ni haaaa.

Malam tu jugak decide dengan husband why not kalau "wean off" Dhafea dah 2 tahun 5 bulan. Bf pun secara rakus lah! hahaha. Husband cakap ok. Aku terus call mak tanya petua memalam buta. Mak aku cakap letak lah sirap kang dia nampak merah macam darah kot dia tak mahu. Actually aku dengan husband tak suka cara ni, macam torture emosi dia. Tapi dah dalam keadaan tetiba cemana nak buat slow².

Bila fikirkan Dhafea seorang yang sangat penggeli, lets try guna kopi serbuk. Bancuh likat sapu keliling situ hehe. Sambil tu saiko lah dia sikit sebab dia tengok aksi tu "ibu sakit ni kena letak ubat..Dhafea dah tak boleh menyusu, lagipun dah besar, pandai, bijak"

Rupanya berkesan guna kaedah tu malam tu. Dia tidur dengan sendiri tanpa bantuan bf. Cuma malam saja dia meracau sikit, maybe dah terbiasa. So benda tu berlarutan sampai saat ini. hihi. Meracau malam² tu sampai ke harini.

Ada jugak dia mintak tapi aku bagitau tak boleh ibu sakit bla...bla.. dia diam camtu je la. Kekadang tanya "ibu amam dah siap ke belum" hahaha. Masa awal² tu dia siap pergi mengadu dengan BS cakap amam ibu sakit hahhahaha. adoii

Tapi bila semalam badan dia dedar tetiba suhu naik sikit, aku sedih gilaaaa..dulu aku boleh tenangkan dia dengan bf sekarang tak boleh dah, kena pujuk lebih dasyat.

Alahai...memang aku yang terlebih sedih, rindu pandangan mata dia tengah bf..rasa rapat sangat feeling tu. huhuhu. Kekadang aku ada offer, dia cakap tak nak..Dah besar, ibu sakit..

Anak...........




Ibu sayang awak Dhafea Shurafa

Harta, nyawa dan saham ibu dunia akhirat.