Friday, 29 June 2012

Kondisi Kesihatan Yang Kurang Bagus

Kondisi kesihatan yang menurun dengan jayanya sekarang ni, boleh ke asal tengok blog je rasa meluat.. harharhar.. #oktipu

Sendawa pun bau ubat.. -.-"

Will update soon..

Friday, 22 June 2012

Petua Wajah Cantik & Berseri

As Salam.

______________________________________________________________________________________________

Inginkan wajah cantik dan berseri²..?
Aku pernah terbaca dalam forum mana entah, bangun pagi terus teguk air masak segelas. Ini betul² bangun dari tidur tau tanpa gosok gigi dan mandi bagai.Maybe zat dalam rongga mulut kita tu yang menghasilkan botox semulajadi... haha

Insya'allah nanti korang cantik dan berseri lah..huhu

Aku selalu amalkan tapi idak lah segelas sebab tepi katil aku sentiasa ada sebotol air masak, senang setiap kali terjaga terus aku minum tak tunggu bangun pagi dah. Disebabkan aku tak mengikut petua tersebut makanya aku tidak lah secantik Izara Aishah.. haha #spekulasi sendiri

Lagi satu yang aku ingat, untuk mencantikkan rambut HARUS lah sikat 100 kali sehari..
Aku tak mampu, lagi² dah rambut pendek..koser lah..

Tu je lah yang aku ingat sementara tunggu lunch hour ni.. muahah #lapaq

k, bai

Thursday, 21 June 2012

Saya Semakin Bahagia

As Salam,
Entri perap ni.. ingat nak BBQ lagi lama perap lagi sedap..
Merepek..

________________________________________________________________________________________________

Mesti ada yang mencebik baca title post aku, hahaaa
Do i care..?
*sejak dua menjak ni rasa nak marah orang.. kahkah

Sejak kahwin totally hidup berubah kepada lebih bahagia, tiada yang lebih bahagia melainkan bahagia..paham..?

Aku memang dah rasa semakin tinggi sejak dah kahwin ni. - auta

Wednesday, 20 June 2012

Kebenaran


Benar belaka..haha =P
Siapa yang kenal aku, maka ketahui lah wahai kamu² aku seorang yang banyak cakap. Dulu masa sekolah pendiam, start sambung belajar berkawan dengan manusia yang banyak mulut, aku pun dah terikut-ikut sampai sekarang.

Tapi hati ini tisu.. T__T"
*tetiba tukar mood

Bila masalah bersarang dalam kepala, aku lebih suka berdiam. Dalam diam menangis sorang², sampai lah dah kahwin.. :)

Tak caya sudah =P

k, bai.

p/s : Mengantuk tahap apa entah aku sekarang ni. Rasa nak tidur 20jam. @__@'



Tuesday, 19 June 2012

Saya Mahu T-Shirt Bride & Groom Tu

As Salam,
Entri lupa publish... T__T"
Sorry As sayang :)

_______________________________________________________________________________________________

Join contest daripada blogger Asfiza untuk memenangi T-Shirt Bride & Groom. Cewaah kemain skema ayat mentang² contest haha.

Well i'm ex-bride..heeee
Ok, jom follow T&C :)



- Bakal B2B / Ex-B2B
- Follow blog as,blog Sponsor & Like Facebook Sponsor (wajib.!) - DONE
- Buat 1 entry bertajuk " Saya Mahu T-Shirt Bride & Groom Tu" - DONE
- Copy paste gambar dan letak kan di entry tersebut dan link ke blog as (wajib.!) - DONE
- Sila tinggalkan emel & link entry di ruang komen di bawah (wajib.!) - DONE



Walapun aku ex-bride, tetap jugak mengigihkan diri nak join and menangi hadiah ni yang berupa T-Shirt Bride & Groom, ooh nanti boleh pakai untuk post-wedding disamping mengulit kenangan zaman naik pelamin..huaaa.. eh, ok kot kalau size suria dengan As..kihkih =P

Jommm join secara berjemaah :)


Monday, 18 June 2012

1m Lace + 4m Lining + 4m Chiffon

As Salam,
Haiii mood ke laut ni, tengok blog pun dah tak se-heaven dulu.. T__T"

__________________________________________________________________________________________________

Disebabkan harini opis sunyi cam dewan exam aku buat kerja haram, kihkih saja search online yang menjual lace =P

Heyyy..aku jumpa ni



Bermacam² color.


Dusty Pink


Hijau Pucuk Pisang.

OMG... serius aku dah melting tengok semua ni. Rasa nak grab je semua.. walaupun tak tahu bila nak jadikan baju, nak buat raya pun dah tak sempat =P

Anganan Cik Kiah aku, andai dapat beli aku nak buat blouse or maxi dress or bla..bla.. haha dah nama pun angan², cissss!

Baru lepas pm akak tu tanya price.. yeaha! rasanya mesti setanding lace nikah aku punya price dulu tapi yang ni 1 set lah kan wuwuwuu..

Moh ler order sini : De Gorgeous
Pictures Cred. To : De Gorgeous

Promote freee...weeeee =D

k, bai


Friday, 15 June 2012

Mampukah Aku

Termalu sendiri tatkala aku baca blog Farah Lee. Seperti mana yang kita tahu beliau adalah wife to Ally Iskandar.

Menitis airmata sebenarnya baca setiap post entri beliau, sesaat memuji Allh S.W.T. Segala kebaikan. emm...

The Caption : My Priority After Allah & Rasul


The Caption : Suami, I Love You

 Dorang sangat cute :)

Sumber Gambar : Facebook Farah Lee ;)

Islam sejak dari dalam perut mak lagi pun tak ada pemikiran macam dia, sungguh malu pada diri, Allah.. Senang cerita zaman sekarang ramai yang cakap 'Islam hanya pada nama'.

Betapa beliau menjaga aib suaminya, melonggarkan cara pemakaian, melabuhkan tudung, setiap tutur terjaga.

Subhanallah..

__________________________________________________________________________________

Teringat juga perlakuan aku sejak bergelar isteri, terasa banyak salah daripada yang betul.
Setiap perlakuan aku sekarang, akan tercatat dibahu kiri ataupun kanan suami. 

Suami dan isteri adalah SATU.

Paling menakutkan, setiap kali aurat aku terdedah maka makin berat lah bahu kiri suami. Aurat terdedah bukan bermaksud memperlihatkan rambut sahaja tetapi, pemakaian. Betul aku akui bertudung tapi belum cukup sempurna untuk dilabelkan sebagai menutup aurat. Baju aku ada kalanya sendat menampakkan tubuh badan, seluar jeans yang fit menampakkan bentuk. Tudung belum cukup labuh menutupi dada, kepala berbonjol (sekarang dah tak, coz dah potong rambut :p)

I'll try..

Sejak² ni, suami selalu menegur cara pemakaian tudung aku. Tak suka katanya aku pakai tudung express tu, singkat tak tutup dada sehabisnya (ye, coz aku pakai size S) then, aku berfikir sendiri ini tuntutan. Sekarang aku lebih ligat memakai shawl, agar senang untuk aku adjust labuh. I'll try. Uniform kerja, dah selalu aku skip coz agak sengteng dan agak mengecil (haha sebenarnya makin gemuk :p). Pakai baju kurung lebih afdal, itu pun kalau kurung moden sendat, i'll try sayang tak mau lagi pakai kurung moden zaman dara..hehe

Semoga aku berjaya lakukan semua ni demi Allah S.W.T dan demi kebaikan suami sehingga ke Jannah.

Amin..








Thursday, 14 June 2012

Rindu BudakTecik Ni

As Salam,
Sudahhhh! tetiba masuk blog jadi pelat.. *Tecik.. haha

________________________________________________________________________________________________

Anak buah hubby ;)


Walaupun baru sekali jumpa, sumpah aku rindu..heeee

Baru 3bulan lebih rasanya, tapi aku tak kekok nok.. ye lah dedulu aku yang jadi babysitter anak buah sendiri.

Hai, Qalisa..maksu rindu.. wkakakaka
*sorok muka weh kang hubby baca dia suka ajuk aku..hissssh benci~


p/s : Kami adalah anak bongsu, sana sini Maksu & Paksu.
p/ss : Motif bagitau..? suka hati laaa..bai



Wednesday, 13 June 2012

Saya Ibarat Ber'Subahat' Kah..?

As Salam,

__________________________________________________________________________________________________

Aku ada sikit kemusykilan.

Company aku kerja ni, ada buat project untuk renovate M******t Church.
Ok, selama 4 tahun aku kerja sini ini first time dapat project camni. Before ni buat dome untuk masjid or madrasah tu biasa lah. Company cina.

First time aku dapat BQ dari boss aku untuk buat quotation project ni aku dah start musykil. Aku kan muslim, ada ke yang buat tak tau..? lempang mau..? hahaha how come aku nak buat menda alah ni. Yes! ibaratnya aku salah seorang yang menolong bangsa kafir mendirikan rumah sembahyang dorang, apakah..?

Lepas pada tu, aku lupa.. dan kahwin so cuti panjang, keh³

Now, project dah running aku dah busy kena buat claim.

Apa patut aku buat eh..?
Kalau aku pass claim tu bagi opismate aku yang chinese pun, duit hasil project tu tetap jugak syubhah betul..? kang termasuk lah jugak dalam gaji aku... wuwuwuuuu...

Apa nak buat ni..
Resign..?



Wedd.Review : Dais

As Salam,
Mood yang betul² malas.. kalau boleh nak tidur sepanjang masa, boleh..?

________________________________________________________________________________________________

Jika dulu (sini) aku  request dais yang sangat simple! cukup lah sekadar duduk dan bergambar bersama kaum keluarga, sahabat². Tapi lain cerita pulak bila mana pada tarikh berkenanan aku lah single customer akak bridal tu makanya outcome dais aku jadi havoc, paham tak..? kiranya banyak lah barang² akak tu hahaha

Se-simple yang aku request dan color (dalam previous entri aku blank-kan color)



First, bridal datang pasang


Backdrop yang buat aku menangis, nengoknya.. Memula lagi lah akak tu letak kain color HITAM, terus akak aku reject dah gila larik concept! bila mintak tukar husband dia cakap kalau semua putih tak naik, tak cun! tak kira aku nak jugak putih then, husband dia cakap kalau nak putih baik guna dinding rumah je sama jugak putih..wuwuwuw..gila lah!..dah akak aku complaint lagi, that's why dapat camni T_T". Itu kan backdrop meja beradap!

Dengan color tak sama yang aku mintak, aku nak lebih putih yang lain ciput² jer, lantern tu aku tak mintak pun, dah lah datang dengan color yang terang. Bila dorang dah balik akak tu call " su, akak rasa walldrop tu buruk lah nanti esok adik akak datang pasang baru color cream.." syukur..hehe

Dah alang² macam² lagi aku nak tukar, lantern tak mau color tu, bantal bawah tu pun tak nak color tu, payung tak nak kuning, kipas dan alas tangan tak nak pink. Tapi yang aku dapat tukar hanya payung dari kuning ke peach, huhu yang lain akak tu tak ada stock katanya. I is redha.

Second

Ini termasuk arch kat depan pelamin sebab tu jadi bertambah serabut


Without arch, tapi ini pun sebelum abang dengan paksu aku tarik keluar lantern tu. Dorang kata dah macam dekat Chinatown..haha. Bunga gantung² tu pun sepatutnya dorang nak buang tapi entah kenapa esoknya aku tengok ada lgi, haha Time ni aku dah tak kisah dah, lantak lah.

 Dah buang lantern..kihkih

Bak kata abang aku, pelamin hang ni color macam 'orang sebelah rumah'.. wakakaka

Akak bridal tu baik hati melayan kerenah family aku, hee tak tau lah dia perasan ke tak lantern tu ditarik keluar, hahah ampun kak! :D

Walau apa pun aku tetap enjoy dengan wedd. aku yang sederhana ni, syukur itu suatu nikmat yang tak ternilai :)

Benda pun dah lepas, alhamdulillah

Tetiba entri jadi panjang.

Till then,

p/s : Entri ni peram hampir sebulan..huhu :P
p/ss : Last review kot..malas..



Tuesday, 12 June 2012

I'm Good..

As Salam,

__________________________________________________________________________________________________

Dari Mu'adz bin Jabal Radhiyallahu 'anhu bahwasanya Rasulullah Shallallahu'alaihi wa sallam bersabda: Maksudnya: Takutlah kepada doa orang-orang yang teraniyaya, sebab tidak ada hijab antaranya dengan Allah (untuk mengabulkan)[Shahih Muslim, kitab Iman 1/37-38].

Dari Abu Hurairah bahwa dia berkata bahwasanya Rasulullah bersabda. Maksudnya: Doanya orang yang teraniaya terkabulkan, apabila dia seorang durhaka, maka kedurhakaannya akan kembali kepada diri sendiri". [Musnad Ahmad 2/367. Dihasankan sanadnya oleh Mundziri dalam Targhib 3/87 dan Haitsami dalam Majma' Zawaid 10/151, dan Imam 'Ajluni No. 1302]



Jangan kerana kita beranggapan seseorang itu berfikiran negetif, kita pula positif dan terus beranggapan manusia itu pendek akal dan tak boleh bertoleransi. 


Harus di ingat, bukan semua manusia dimuka bumi ini berfikiran seperti kita. Orang lain kita nampak negetif dan diri sendiri positif..? do you think you are good enough? 




"Hanya kita yang boleh menentukan fikiran kita. Oleh kerana fikiran menentukan kehidupan, tiada siapa yang boleh kita salahkan atas hasil kehidupan kita setakat hari ini. Allah beri akal untuk buat pilihan." - Prof. Dr. Muhaya


I'm good.


p/s : Saya tak selalu online, entri pun auto post. Ruang masa terhad, bukan lagi bersenang lenang ketika zaman bujang. Tak semua manusia paham perasan kita. Duduk ditempat saya, baru kamu tau perasan best selalu berada disamping suami. I'm a good wife for my lovely husband. but not a good person for you.. huhu

Monday, 11 June 2012

Puasa Rejab..Meleleh Air Liurku..

As Salam,

__________________________________________________________________________________________________

Hah..koya lah! macam aku sorang je puasa.. dan macam lah tak pernah puasa.
Dah puasa habis semua orang nak bagitau, huhu~~

Bukan²..
Aku ni kalau puasa memang suka masuk blog masakan, hasilnya rasa meleleh air liur.. T_T'
Dah tu jap g lepas kerja dah cakap dengan hubby nak singgah pasar malam, nak membeli untuk berbuka.. Mahu nya aku buat acara pembaziran jap g ni.. rasanya cam tak terbendung dah masalah terliur ni, asal aku ingat nak makan itu ini terasa menelan air liur cukup hebat..wuwuwuwuwuuu..

Dah macam² terfikir nak makan, termasuk lah karipap yang mak buat..hikhik
Paling rasa annoy. nak makan biskut raya.. huaaaaa..

Gilos oii..

k, bai..

T___________T"




Saturday, 9 June 2012

Sayang Isteri Suap²kan..

As Salam,

________________________________________________________________________________________________

 Bertandang - 03.06.12


Sanding - 05.0512

Jari berurat² menunjukkan betapa skinny nya aku.. -.-"

k, bai


p/s : Entri takde motif.. kahkah

Friday, 8 June 2012

Laman Sosial Itu Bahaya

As Salam,
Jumaat yang penuh Barakallah.. :)

________________________________________________________________________________________________

Jangan mendedahkan keburukan suami, kekurangan suami di laman sosial.
Ramai yang membaca, lebih ramai lagi yang bersorak..
Bergurau ada batas.... 

"Ya ALLAH, kau hindari lah aku daripada sebarang keburukan dan kejahatan. "

* Peringatan untuk diri sendiri supaya menjaga aib suami

Aku ada kawan yang sebegitu, hendak ditegur kang lebih sudu dari kuah. Takut jugak terkena batang hidung sendiri.
Nauzubillah, andai ternampak aku sebegitu tolong INGATKAN..

Subhanallah.. Lailahaillallah..

p/s : Saya tak nak bahu kiri suami saya senget..


Wednesday, 6 June 2012

Sepurnama Mengambang

As Salam,
Mood malas nak review, tunggu waktu kerajinan ok.. @_@

_________________________________________________________________________________________________

Engaged tumpang sekaki, lol


Sudah sepurnama 2 hari selepas sah di nikahi, ceh ayat skema.. haha

Syukur Alhamdulillah, ke semua majlis sudah pun selesai dengan JAYA nya. Penat tu toksah cakap lah kan. Ni baru rasa lega dan sangat rileks.. dah boleh tidur pukul 10 malam, dah tak ada kerja DIY lagi.. hahaha

Penat, letih tu berbaloi dengan adanya perasan bersuami. Yeaaaa yang dah berkahwin tau perasaan tu, jangan ko pikir yang 18sx je eh..tak mau, tak mau! haha

Masih lagi tahap menyesuaikan diri dengan environment baru, bangun awal pagi, sampai rumah lewat petang. Walupun aku jarang masak (jujur ni oii) coz aku stay dengan mertua, balik rumah makanan dah tersedia, wuwuwuwuuuu saya malu hanya makan saja, mak dah bising dah jadi menantu jangan nak berperangai cam hantu. hahaha.

Sistem juga baru, dulu time bujang suka hati ko lah mana nak campak baju, suka hati ko lah bila nak cuci baju. lipat kain seminggu sekali.. mop lantai bilik seminggu sekali.. hahah pecah rahsia dah ni. Sekarang no.. no.. no.. lebih cepat kita buat kerja, lebih cepat dapat rehat.. teheeeee :D

Saya sayang my lovely husband (cewah, haha).
Saya sayang my new family yang sangat sporting & havoc tu ;)
Juga sayang my family ;)

Eh, cam dah melalut daripada tujuan asal. lantak lah aih.. @__@

p/s : Syukur, Alahmdulillah.. :)

Tuesday, 5 June 2012

Review : MUA (Nikah, Sanding & Bertandang)

As Salam,
Hye darl's...
Ni nak lungsum MUA punya review dari nikah, sanding & bertandang..haha
Maklum lah, Ahad lepas (03.06.12) baru majlis bertandang ;)

________________________________________________________________________________________________

Sebenarnya ni semua bukan gambar daripad OP pun, ni hasil aku crop sana sini daripada camera pun sana sini. Lambat sangat nak tunggu OP, kang lagi lama lagi malas nak review ni pun mood dah suam², huhu


Nikah - 3 Bintang

MUA bidan terjun. Ini guna pakej bridal, memula akak bridal tu sendiri nak make up kan tapi last minute dia ada event so dia pass kepada kawan dia yang juga bekas MUA bridal tu jugak. katanya hasil akan lebih cun. Banyak kes jugak aku dengan MUA ni, huhu dah la dia datang lambat, main make up je.. dah bagitau mata nak besar dibuatnya jugak jadi sepet, lepas tu dia complaint cakap mata dengan bibir aku kecik susah nak ukir. Bibir dah kecik dia nipiskan lagi then bagi runcing jadi bentuk V dekat bawah. aku redha je la coz dah lambat time tu nak g masjid. Bibir merah menyala, cam tak kena dengan kulit aku yang agak gelap tu.


Sanding - 4.5 Bintang

Tersangat puas hati dengan hasil MUA ni, lain muka aku. hubby pun setuju 100% make up dia cun. On time person, mintak idea customer itu yang terBAIK!. tolong pakaikan tudung, buatkan sanggul, veil & etc. Pemilihan bentuk mata & lipstick aku yang pilihh, hehe tapi yang menjadikan 4.5 bintang tu disebabkan kes INI. Kalau tak aku dah bagi 5  bintang.. heeee tapi² untuk make up saja boleh lah 5 bintang :D

Bertandang - 4 bintang

Puas hati jugak untuk bertandang, even terlalu cerah untuk kulit aku tapi bila kena panas terik muka nampak shining², huhu aku tak tau lah korang panggil apa kan, :P
last minute baru dapat MUA ni setelah menanya As & Dhiera. Akhirnya aku confirm hire dia, comelnya MUA ni muka dia sangat cantik, kulit halus..hihi. On time person jugak, best dapat berborak dengan dia, lemah lembut..hihi. aih melalut! aku request nak natural & bermata besaq. alhamdulillah besaq mata aku :)

Itu je..
Dah hilang idea nak sambung menaip.
Kot² lah ada yang nak menanya dan nak tahu semua MUA aku ni, email cek nahhh.. sepantas kilat akan aku reply :D


Till then syg's,


p/s : Serius lepas kahwin mood nak cerita hal wedd ke laut..

Friday, 1 June 2012

Sesuatu Yang Tak Dapat Diungkap

Lupakan kisah ngeri semalam, hari ini hari baru.. Rasa teraniaya tu berkubur setelah hubby mintak aku say thank you pada MUA tersebut coz dia dah pun delete picture tu. Yang tinggal hanya luka tercalar sikit..hehe

ok..melalut mukadimah.

__________________________________________________________________________________________________

Kepala aku bersarang, bukan lagi rasa teraniaya tapi rasa tersisih. Ya, aku tak boleh mengungkapkan dosa jadinya. Bila mana ternampak perkembangan sesorang berkembang dengan pesat sejak² ni, aku cuba buang jauh² perasaan tersisih tu tapi apakan daya jiwa senipis kulit bawang ni meronta² menimbulkan rasa cemburu, tak adil, kenapa dan mengapa..?


Bukan kah yang lain masih ada..? kenapa dia seorang saja yang dilayan bak permata..?


T________T"


Adakah kehidupan aku yang tak seberapa ini kelihatan sangat MEWAH..? hinggakan diketepikan sedemikian.


Sebelum ni aku cuba untuk pasrah tapi hati jahat ni asyik berputar berpusing, mendesak ingin mengetahui kenapa dan kenapa..??

Perkara yang pernah dijanjikan pun musnah, gelap...

Ya Tuhan, kuatkan imanku..
Ya Tuhan, bimbing aku kearah pemikiran yang suci..

Bersihkan hati aku daripada rasa hasat dengki..

Amin,