Friday, 15 June 2012

Mampukah Aku

Termalu sendiri tatkala aku baca blog Farah Lee. Seperti mana yang kita tahu beliau adalah wife to Ally Iskandar.

Menitis airmata sebenarnya baca setiap post entri beliau, sesaat memuji Allh S.W.T. Segala kebaikan. emm...

The Caption : My Priority After Allah & Rasul


The Caption : Suami, I Love You

 Dorang sangat cute :)

Sumber Gambar : Facebook Farah Lee ;)

Islam sejak dari dalam perut mak lagi pun tak ada pemikiran macam dia, sungguh malu pada diri, Allah.. Senang cerita zaman sekarang ramai yang cakap 'Islam hanya pada nama'.

Betapa beliau menjaga aib suaminya, melonggarkan cara pemakaian, melabuhkan tudung, setiap tutur terjaga.

Subhanallah..

__________________________________________________________________________________

Teringat juga perlakuan aku sejak bergelar isteri, terasa banyak salah daripada yang betul.
Setiap perlakuan aku sekarang, akan tercatat dibahu kiri ataupun kanan suami. 

Suami dan isteri adalah SATU.

Paling menakutkan, setiap kali aurat aku terdedah maka makin berat lah bahu kiri suami. Aurat terdedah bukan bermaksud memperlihatkan rambut sahaja tetapi, pemakaian. Betul aku akui bertudung tapi belum cukup sempurna untuk dilabelkan sebagai menutup aurat. Baju aku ada kalanya sendat menampakkan tubuh badan, seluar jeans yang fit menampakkan bentuk. Tudung belum cukup labuh menutupi dada, kepala berbonjol (sekarang dah tak, coz dah potong rambut :p)

I'll try..

Sejak² ni, suami selalu menegur cara pemakaian tudung aku. Tak suka katanya aku pakai tudung express tu, singkat tak tutup dada sehabisnya (ye, coz aku pakai size S) then, aku berfikir sendiri ini tuntutan. Sekarang aku lebih ligat memakai shawl, agar senang untuk aku adjust labuh. I'll try. Uniform kerja, dah selalu aku skip coz agak sengteng dan agak mengecil (haha sebenarnya makin gemuk :p). Pakai baju kurung lebih afdal, itu pun kalau kurung moden sendat, i'll try sayang tak mau lagi pakai kurung moden zaman dara..hehe

Semoga aku berjaya lakukan semua ni demi Allah S.W.T dan demi kebaikan suami sehingga ke Jannah.

Amin..








5 comments:

  1. Farah Lee tu mualaf ke? rasa macam tak sebab nama ayah dia Ramli rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear..
      slh information, masuk blog yg salah..hehee :)

      nama dia nurfarahin bt. ramli ;)

      Delete
  2. memang comey sangat dorang nie suria. sweet gila kan? :)

    ReplyDelete
  3. Bersama la kita berubah ke arh y lbih baik :-)

    ReplyDelete
  4. tersentuh baca post ni..insyallah doa utk ke arah lebih baik..

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)