Monday, 25 November 2013

Jantung Dan Nadi

Assalammualaikum,

Jantung dan Nadi aku ni..
Denyutan jiwa aku -.-"

Thursday, 21 November 2013

Dhafea Di Serang Demam Campak (Part 2)

Assalammualaikum,

Dhafea diserang demam campak (Part 1)

Sambung part 2..

Lepas sedara aku buat air penawar guna fon tu, petua dia sapu air kat ubun² pastu tepuk 3kali SAHAJA! pastu bagi minum dan buat mandi.. Fahaman aku pulak sekali sapu air ke ubun² tepuk 3kali, hehe rupanya salah, sapu sekali je pastu tepuk 3kali je..eh faham idok? kira sekali buat saja..huhu

Dah bagi minum, bagi mandi pastu dia tidur..elok je petang dengan izin Tuhan suhu dia turun ke 35-36! subhanallah..sejuk..aku pulak cuak, terus bagi pakai baju..hihi

Petang tu jugak aku nampak macam ada ruam² kecik bawah mata kanan dengan kepala dia, merah². Mak aku ada jugak cakap dia rasa macam campak tapi aku cakap tak nampak merah² pun. Lepas nampak tu aku cakap dengan husband katanya bukan lah. Masa tu hari Selasa (Awal Muharram) kira esok rabu kerja la kan, syukur dah time tu ingat boleh masuk kerja. Malam tu pun tidur lena sungguh, terjaga pun dia poo poo pukul 5 kot. nak bawak g cuci sekali masuk bilik air tengok muka dia dah merah² sampai nak bengkak dengan ruam² tu..Ya Allah, aku dah jangka ni mesti campak ni..dah penuh satu muka, kepala semua naik!

Maka, aku el sampai sabtu!

Dah siang dia start merengek, husband ingat tak nak g kerja tapi kena jugak sebab ada urgent kes. Ingat nak pergi klinik kena tunggu husband balik tengah hari. Pukul 3 baru pergi dia tidur. G klinik kesihatan, tunggu manusia ramai jugak. Jumpa nurse cakap nampak macam campak, nak ambil darah. Aku tak bagi, mak aku pesan jangan inject apa². Tapi nurse cakap demam lebih 3hari kena ambil darah nak masuk makmal. Aku redha husband dah on. Then g bilik ambil darah, dhafea ni dah siang merengek ja la. Dorang ni pulak 3-4orang dok belek kaki tangan dhafea cari urat, dia kan bambam haha urat tak naik. Pastu kaki tangan ada tanda lahir bitu. Geram aku tengok dok belek² pusing² tangan anak aku, terus cakap tak payah la ambil darah kesian anak saya. Ok! jumpa doc. doc pulak cakap kena jugak ambil darah, aku ish bengong betul doc ni..hahaa aku malas ambil pot aku g ambil ubat, pastuuuu husband bawak dhafea g ambil darah!

Settle ubat, aku cari husband rupanya dalam bilik ambil darah dengar suara dhafea nyaring menangis. Subhanallah anak aku!, terus aku masuk tolak nurse tepi husband yang dok tenangkan dhafea. Aku pelok dhafea time tu ada nurse tengah ambil darah dia..2 tiub wey! menyinga aku! aku tanya apahal sampai 2 tiub, ni baby..katanya procedure..geram aku! anak aku tengah menangis² sekali aku menangis..huhu dah siap aku angkat dhafea pelok terus keluar. df sampai tidur sementara tunggu result makmal.

Syukur tak ada apa² dengan darah dia, terus balik.

Malam tu dia miang la kan..aku alas dengan kain batik je la pastu sapu bedak sejuk satu badan.

Esok pagi tu bangun dah main macam biasa, hihi walaupun campak dah makin banyak keluar kat badan, alhamdulillah main tetap main, makan, menyusu macam biasa dah :)

Hari sabtu aku masuk ofis jugak half day since dhafea dah ok sikit, weekend bawak dia keluar jalan walaunpun ada lagi campak tu kesian seminggu berkurung. Elok je esok isnin tu keluar lagi campaknya kat kaki. Lepas 2hari dah hilang. Alhamdulillah.

Demam panas 3hari lepas tu keluar campak, seminggu dah fully hilang ..yeaaa!



p/s : Dhafea masih delay 6m punya jab, sekarang dah masuk 7m..kena campak 6m setengah.


Tuesday, 19 November 2013

Dhafea Di Serang Demam Campak (Part 1)

Assalammualaikum..

Dua minggu lepas kot, masa Deepavali weols balik Seremban rumah inlaw sebab dorang baru balik dari Haji. So rindu rinduan dengan cucu sorang ni.

Tengah hari sampai sana petang dalam pukul 3 tu Dhafea tengah mengempeng aku rasa badan dia dah start panas, aku check thermometer 37.2 gitu..bagitau husband ok lagi lepas tu macam makin membahang check lagi dah 38.6 camtu, terus ajak husband g klinik time tu pil tak ada keluar g rumah sedara. Nasib ada klinik 1 Malaysia berdekatan. Pegawai Perubatan check suhu memang demam so dorang bagi ubat demam pastu suruh keep sponging. Aku pun sponging sepanjang masa, mula la dia merengek², mata dah merah sebab panas sangat. Suhu turun naik, kira lepas je 4jam naik balik suhu dia. Malam tu kesian tak senang dia tidur. Aku apatah lagi.

Esok tu macam tu jugak makan ubat lepas 4jam panas balik. Sampai la petang pukul 3 camtu makin panas 39.2 dah terus ajak husband g klinik tapi husband ajak je Hospital Seremban terus. G sana doc. terus mandikan sebab suhu cecah 39 lebih. Meraung² la dia sejukkan..kalau kita demam pun kena air tak tahan. Lepas tu masuk ubat bontot, jumpa doc semula. Mula la doc interview bila demam, ada ke tak sedara mara yang baru balik dari oversea, sebab tekak dia dah bengkak dan dah nampak nanah sikit. Teringat pil baru balik Mekah bagitau doc. dia cakap ni demam virus berjangkit baby antibodi lemah lagi. Doc bagi ubat demam lagi, dose dah banyak sikit dengan antibiotik (aku tau baby tak elok antibiotik, nanti kite cerita lain post) Mesir sekarang ni memang tengah hot dengan virus yang dorang pun tak tau punca. So Dhafea terjangkit dari pil. Doc mintak jarakkan sementara, so husband decide balik kl petang tu jugak (Ahad) Tapi berbelah bahagi nak bagitau pil. Ye la dorang belum lagi habis rindu lagipun Dhafea dah tak mau dengan dorang, takut sebab lama tak jumpa.hihi

Petang tu mil balik, husband slow talk dengan dorang bagi dorang faham. Alhamdulillah dorang faham. So dorang pun tak nak dekat dengan Dhafea kesian takut melarat..time ni aku sedih kot, kesian pulak dah la rindu cucu tapi tak dapat cium pun nak balik.

Sampai je rumah husband cakap tanggalkan baju seluar biar berpampers je bagi panas keluar, kesan ubat bontot tadi dia main macam biasa pastu tidur tapi malam tu panas lagi..husband cakap selimut dengan napkin basah, serius aku kesian weyy nak nangis tengok sebab dia demam mesti sejukkan dah la tanggal baju pastu selimut dengan napkin basah pulak menangis² dia.. aku lagi la menangis lebih pada anak, tak sanggup..kahkah

Dalam 2 haritu Dhafea sama jugak demam on off nasib baik cuti Deepavali bersambung dengan cuti Awal Muharram. Call bagitau mak aku, aku tak tahan tengok Dhafea tak sihat, mak aku pun tak sanggupdengar aku asik call² je setiap masa..huhu

Banyak petua aku try nak redakan panas dia tapi sekejap je eloknya..last sekali aku mintak mak aku g rumah sedara aku tu buat air penawar, serius aku tekad lagipun air penawar ni guna ayat quran. Mak aku pun g rumah sedara aku tu, aku sediakan air masak satu jar sedara aku guna fon je buat air penawar..hihi

bersambung....
(letih pulak aih menaip)