Thursday, 13 December 2012

Waktu Pengambilan Supplement Tak Betul? Kot..

Assalammualaikum,

Bermalas-malasan.. tengok blog pun tak selera. Tapi mengigih jugak la sekali sekala update, buat simpanan hari tua umur panjang boleh baca semula, hiks.. berangan!

Semalam check up, semua ok.. best check up semalam tak sampai sejam dah settle.. KKIA Cheras Makmur, dah 2 kali check up so far so gooooood!

Paling nervous time nak check HB, nauzubillah.. last 2weeks kan ke turun dari 10.1 ke 9.9. Dah 2weeks aku mengigih telan iberet yang meloyakan tu tanpa jemu, hahaha tipu² jemu ya amat! tapi terpaksa.

Malangnya mesin untuk check HB tu rosak pulak, dah kena amik darah 1tiub kedabak tu, so tak ada result lagi, next check up next year..wah!

Semalam terlupa nak tanya nurse, betul ke tak cara dan waktu pengambilan supplement aku tu. Aku makan setiap pagi selepas 2jam breakfast, kira breakfast pukul 8 makan supplement dalam pukul 10++ camtu, sebab ada terbaca makan semua supplement tu sebelum breakfast setengah jam.

Ke sebab aku salah timing yang menyebabkan supplement tu tak menyerap dalam badan?

4 comments:

  1. Alhamdullilah la..MG ngandung HB ok ja..mungkin sebab amik vitamin shaklee kot, diabetes ngn BP pon ok..walaupon makan sgt banyak sebab selera dinasor sekarang ni..apa2 pon jgn jemu makan ubat ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la selera memang dh cam dinasor pun skrg ni tp hb x naik² jugak, dh tu bp pun dh semakin turun..apa tah yg x kena lg, dh la seksa nk telan segala supplement tu..hehe

      Delete
  2. salam suria... i dah almost nak deliver. i makan obimin plus. kalau ikut ckp nurse KKIA i, kene makan supplement masa perut kosong. jadi, i selalu telan pil after subuh prayer and tido balik :P after 1-2 hours, baru i breakfast. jgn telan pil dgn air susu. dgn air masak/juice takpe. hopefully membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam,
      tu laaa nurse cuma ckp mkn pagi je lps breakfast.. cam pelik x sama dgn org lain.. sbb tu i mkn ubat tu after breakfast 2hours, kekonon nak gap masa..hehe

      tq for the info ^^

      Delete

Hello cantik's.. ;)