Thursday, 27 November 2014

Bekalan Makanan Untuk Anak ke Rumah Babysitter

Assalammualaikum,

Memang mak-mak yang hantar anak ke bs ni tak payah bekalkan makanan ka macam mana?

Memang bs yang akan sediakan ka untuk anak kita?

Hahahahaa. banyak persoalan diminda :D

Kalau nursery, taska tu lain laa memang dah include. Macam akak aku dia bekalkan jugak bubur nasi. Itu ja laa yang semua under nursery.

Macam aku memang dari Dhafea 6month, aku yang bekalkan from A to Z. Tak terlintas pulak aku yang bs pun boleh sediakan..hihi ka aku tak menanya? memang tak menanya pun, lol.

Hari-hari aku bekalkan breakfast, lunch, tea time & untuk snacks.

Since Dhafea tak mahu nasi beberapa bulan yang lepas, bs cakap nasi tak payah la bawak lagi. Lagipun Dhafea sekarang aku dah start table food.

So aku hanya bekalkan breakfast, lunch (pasta / mihun / keow teow) versi sup atau goreng, snack (cornflack, biskut, roti, buah).

Setiap hari ada benda ni, tak pernah skip. Buah kekadang tak ada stock kat rumah, lunch time aku lari pergi beli kat kedai orang jual buah potong hantar ke bs.

Ada kawan aku cakap, buat apa susah-susah dah bayar bs dia la akan sediakan. Entah aku tak tau nak jawab apa. Lagipun bs Dhafea ok ja pun, kekadang bekal tu tak terusik dia tak makan. BS pun cakap tak bawak pun tak apa, tapi aku la gigih bawak..haha

Husband pun ok ja. Kalau aku lambat bangun, dia kejut "bangun-bangun tak nak masak untuk Dhafea ke?" kehkeh

Sedapkan hati, aku nak bagi dia makan air tangan peluh menitik masin mak dia..hhahaha.

Bila buat bekal untuk dia baru la aku rajin nak buat bekal untuk diri sendiri. jimat!.







7 comments:

  1. betol2..bia die rase air tangan ibu..huhu.
    sme jugak kengkadang org tanya..nape sibuk2 bekalkan makanan.die kan dah besar, boleh makan ape yg bs masak..but still iolls bekalkan hari2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul!
      sebab anak memang mkn food yg kita sediakan..
      berbangga kejap dpt sediakan utk anak..hehe

      Delete
  2. anak tecit lg..tp mmg bercita² nk bekalkan makanan anak.. even menan pun bwkn dr umah.. hahaha.. skang ni pun anak msh mkn puri, gigih msk n bekalkan tiap hri kt BS.. utk bekpes n lunch sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu..hihi
      i pun memang dah berniat dr awal akan bekalkan food dia.
      so far alhamdulillah belum pernah skip. :)

      Delete
  3. dulu masa bs jaga before taska tu bawak bekal
    tp bukan dia bg makan pun
    pastu dah x bg makan buang la
    dia bg benda basi utk kita bawak balik dah keras dalam bekas
    dia kata anak kita xnk makan
    tp kita kat rumah tgk anak makan je
    nmpk sgt la dia malas

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously huda? omg macam tu pun ada
      bs dhafea sekali bekas² dia cuci unless food tu dhafea xnak dan x terusik.

      yer nampak sangat pemalas gituu sepatutnya dia beruntung la huda dah siapkan food qaireen tinggal dia suapkan je..nasib sekarang dh ke taska.

      Delete

Hello cantik's.. ;)