Monday, 1 December 2014

Stop Smoking!

Assalammualaikum,

Sebenarnya husband aku ni perokok tegar. Yang sangat tegar. Tapi tu dulu..

Sekarang dah 100% bebas dari rokok..hoyeaaaah.

Kalau dulu ya ampun kejap-kejap smoking..kejap-kejap smoking. Tapi idok ler smoking depan anak, hembus depan anak..grrrr. Dah banyak kali dia try untuk berhenti. Tapi asyik tak menjadi, dia cakap lagi gigih dia nak try berhenti lagi teruk. Malah dia pernah demam-demam sebab try nak berhenti. Teruk kan penangan smoking ni.

Rokok elektronik pun pernah, pelbagai flavors, strawberry, vanilla, chocolate..huhu

Dia pulak jenis suka simpan kotak rokok tu, dok buat perhiasan. Aku geram tengok. Setiap kali aku tengok mesti otak aku dok jadi calculator, kira dah berapa duit yang dah terbakar.haha

Sehingga beberapa bulan yang lepas dia slowly stop.Kurang sikit-sikit. Tanpa aku sedar tetiba eh dah tak smoking hehehee. Lega mak!

Yes dia demam jugak masa try nak berhenti tu. Bila dia tak dapat smoking dia kena mengunyah tak kisah la apa pun asal mulut ada benda mengunyah all the time. wakakak.

Sekarang dah bebas dari rokok. Alhamdulillah. aku gembira tak terkata. Ya laaa total damage untuk perokok tegar ni RM200++ atau lebih sebulan. Menangis aku kira kotak rokok T__T

Bila dah totally stop tu, aku tengok badan dia semakin naik..bahahaha. sikit-sikit lama-lama jadi bukit :P

Tak apa laa.asalkan dah tak smoking..hihi

So perokok tegar, anda ada peluang untuk berhenti tu. Cuma perlu gigih. Aku pun tak tahu apa rahsia husband tetiba dah stop sepenuhnya sekarang. What ever cara sekali pun aku tak kisah asalkan dah tak smoking..haha




5 comments:

  1. asben daku susah gile nak berhenti..
    kita buat mulut muncung camne pon..
    buat muka taik ke..
    tetap dia merokok jugak..

    tang kumpul kotak rokok pon same..
    siap tanye dia..

    "ni ada contest kumpul kotak rokok keee?.." ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu pun camtu ina..cakap la rokok tu walaupun sikit anak akan tersedut dia buat dunno jee..haha

      last² malas nak ambik port, tengok² dia sendiri dah boleh stop ;)

      Delete
  2. Husband bukan heavy smoker so dia blh quit...
    tapi sekarang dia hisap vapor tu la. siap supply barang2 vapor... tapi kalau dia smoke, kat luar rumah je.
    ayah i heavy smoker. tak tau macam mana nak nasihat, nak larang atau marah... semua tak jalan. once dia duduk nak hisap rokok, 3,4 batang dia boleh habiskan tau. sehari dalam 2 box rasa nya.... heavy sangat sangat..... nak suruh berhenti memang tak boleh dah la sebab dia heavy memang dari dulu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. family i dgn inlaw memang memasing smoking belaka. hihi
      ayah i dlu smoking jugak tp boleh je quit terus. abang je masih smoking.

      fil pun dah quit sekarang ni since doc. detect paru² dia berkuman.
      Now my husband punya turn. syukur tak terkata! segala jenis rokok semua xde dah..hihi
      tinggal bil je skrg ni..huhu

      heavy jugak tu syima klu sehari almost 2box tu.. T__T

      Delete

Hello cantik's.. ;)