Wednesday, 7 May 2014

Isu Nama Anak

Assalammualaikum,

Tenggelam timbul tenggelam timbul.. :p

Ada story tapi taip separuh save masuk draft..lepas tu lupa, kahkah

Nak story pasal nama anak, aku dulu before kahwin pun selalu berangan nanti anak nak letak yang semua orang panggil satu perkataan dan bunyi tak berubah..paham dak? huhu

Ok, example kalau "ALI" kita akan panggil "ALI" tak akan ada orang panggil "ALI" dengan sebutan "AYI" kan..huhu. Kiranya aku nak sebutan tu betul-betul sebab ye la kita pilih nama anak sekali dengan maksud yang baik, kalau sebutan diubah kira maksud pun dah ke laut kan?..

Dulu Dhafea Shurafa ni aku nak letak Dahlia, sebab bunga. Nama ni memang dah berangan dari before kahwin, see banyak sangat semua before kahwin nampak sangat gatai..wkakaka. Bila letak Dahlia dengan nama bunga tu kalau orang panggil singkatan as "LIA" pun aku tak ralat la kan setakat bunga. Tapi Dhafea Shurafa ni memang aku dah nampak pada masa depan dah yang nama ni akan diubah intonasi tu jadi Dapiya Shurapa. seeeeeeee sian anak aku..huk³.

Aku redha ja la orang panggil dengan intonasi yang tak bermaksud tu, what to do. Aku percaya setiap nama tu dah tertulis pada luth dan mahfuz. Cuma kita ja manusia suka ubah-ubah.

Macam BS si Dhafea panggil "PIYA" haha macam player bola sepak kelantan pun ado..hehe tapi kadang fikir macam comel ja pulak tapi aku tetap tak mengemari intonasi ditukar..

Actually dah mencari nama anak seterusnya..wakkaka padahal apa pun ZERO. Ni baru anak sorang pun penat macam nak pitamsssss, dengan berat badan pun dah turun jadi 40kg..kahkahkah kalau tambah lagi mau nya turut ke 35kg.. tinggal tulang dan kulit.. :p

Ok, bai..
Boss masuk dah :P





7 comments:

  1. yep same feeling here...
    i pun tak suka orang tukar nama anak and lucky, takde sapa tukar nama dia... mula2 adik2 ipar nak panggil dia ecah tapi MIL warning, jangan tukar2 jadi ecah la, piya lah.. panggil nama dia Aisya... n my family pun memang jenis bukan tukar2 nama... so alhamdulillah nama tu kekal tanpa ditukar... (tapi mak dia kadang2 panggil sya..... hehehehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la shima dgn family kita boleh la nak cakap panggil betul² tp dgn orang luar ni susah kang ckp kita kerek pulak..eh, sama la kekadang tu terkeluar jugak Dapiya..kihkih

      Delete
  2. haha rina pn suka nama dahlia. mmg suka sgt nama bunga2 nih. bes laaa suria jg anak bleh kurus. awat rina xkurus2 pun. makin gemsss adala T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan rina..nama bunga macam best tp Dahlia tu ditolak sbb ahli family dh ramai nama bunga..hehehhee

      rina xnampak gemuk pun, ok2 la sbb tinggi..suria ni dah la renek pastu kurus sangat, klu dok belakang tiang..tiang yg orang nampak dlu..huhu

      Delete
  3. hehe..same la kite..sebelum kahwin lagi dah fikir nama anak...masa sekolah pun sama..

    ReplyDelete
  4. maybe saila tak pedulik kot, kalau org panggil lainnnn je dari nama asal, saila sanggup btl kan..haha..mmg nmpk kerek kan..huhuhu! tp x suka la nama sofia org pggl piah :(

    ReplyDelete
  5. Saya memang tak suka orang panggil pendek2 macam tu..Nasib baik Ammar orang panggil Ammar.

    ReplyDelete

Hello cantik's.. ;)