Thursday, 9 April 2015

Kamus Dhafea Shurafa

Assalammualaikum,

Dhafea ni kan macam pelawak pun ada. Setiap patah perkataan dia sebut tu memang lain macam. Walaupun certain saja. Dia dah start boleh sebut susu, ibu, ayah, nak, tak nak sebelum 1y lagi. Jalan pun belum that time.

Kalau sekarang jangan cakap lah, mulut tu pot pet pot pet mengalahkan mami jarum. Wartawan pun iya.

Tanya itu ini kekadang sampai aku tak ada jawapan. Dah la kalau tanya 5-6kali dalam satu masa. Kalau aku dalam jammed ke kekadang jadi naga sakti jugak lah haha.

ok ni perkataan yang aku rasa nak simpan dalam blog nanti boleh baca sambil ketawa balik. hihi

Robocar Poli        
 - Tayabelish

Bendera Malaysia   
- Tayutisyia

Tercabut                
 - Tatacabut

Berak                      
- Beghak

Tergolek                
- Tegulik

Oren                      
  - Olesh

Koko Crunch        
 - Popo Lash

Jagung                
  - Jadjung

Yakult                    
 - Yadut / Dadut

Lampu                  
  - Tampu

Princess                
- Sinses

Kek
- Cait (hahahahha)

Biskut
- Bisetut

Perkataan ni memang everyday dia sebut. Mula-mula dulu aku dengan husband asyik gelak ja, lepas tu dia pun gelak sekali maybe dia pun tahu sebutan dia tu ke laut. hahha

Paling latest tu "bendera malaysia" jadi "tayutisyia". Ini paling lawak dia pegang flag yang mainan tu then asyik lah sebut "tayutisyia" 2-3hari jugak aku fikir apa benda lah lain macam sangat bunyi, bila aku nampak ja flag malaysia terus aku automatik teringat. Sah lah "bendera malaysia" bunyi pun seakan-akan. Bila dia sebut ja "tayutisyia" tu aku tunjuk flag bendera malaysia lepastu dia gelak..hahaha kann betul.

Setiap kali dia sebut tu aku betulkan walaupun susah. Ini fasa dia, lama-lama akan ok lah.. aku tak paksa dia sebut kalau dia tergagap-gagap, kang langsung dia tak mau sebut. Haru mak!

6 comments:

  1. hahahaah qaireen lak akintayooo

    apebena tu pun xtau

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu huda ni pun ada jugak perkataan baru yg tak tau apa ke benda T__T

      Delete
  2. hahahhhaaha. tayabelish pun lawak ok. gelak guling2 bca. hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually tak tau macam mana dia boleh dapat dan sebut sampai bunyi camtu, hahhahaa

      Delete
  3. haha suria lawaknya kamus diaaaa, ni sah ikut mak dia jenis potpet. larikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak lagi sebenarnya zimie hahahahha
      adoiii yes potpet ikut iols la kot, hihihihi

      Delete

Hello cantik's.. ;)